• Foto: Paul Wennerholm - Mad Terrier
  • Foto: Paul Wennerholm - Mad Terrier

Anna Östling tog hem guldet

Segling

Lerumsseglaren Anna Östling blev historisk när hon i söndags tog hem den första titeln i GKSS Women’s Trophy. För motståndet stod Renee Groeneveld som besegrades med 3-0.

I år var första året sedan 2014 som det fanns en damklass under Match Cup Sweden, den stora årliga matchracingtävlingen på Marstrand.

Att tävlingen åter hade en damklass var ett resultat av att bland andra Lerumsseglaren Anna Östling legat på arrangörerna.

– Vi har lobbat högt och lågt för att detta ska bli verklighet och jag tror inte att det hade blivit så om vi inte pushat så hårt, har hon sagt i en tidigare intervju med LT.

Kopplade greppet

I söndags gick finalseglingarna i GKSS Women’s Trophy och Anna Östling och hennes team bestående av Mari Berg, Annika Carlunger, Annie Wennergren och Linnea Wennergren ställdes mot holländskan Renee Groeneveld. Team Östling kopplade greppet direkt och ledde de två första seglingarna från start till mål.

I den tredje och sista matchen tog Groeneveld ledningen men missade att runda en boj, straffades och hamnade efter. Anna Östling kunde ta ledningen och höll den in i mål vilket innebar en vinst i tävlingen med 3-0.

– Jag är jättestolt över att få segla inför så mycket publik. De är och har varit fantastiska. Det här är en dröm som vi har sagt så många gånger tidigare, men vi kan säga det många gånger till. Det här betyder jättemycket för oss. Att vi får visa upp oss inför alla tjejer som är på plats. Förhoppningsvis kan detta leda till att vi kan åka runt och segla och tävla världen över i framtiden, säger Anna Östling i ett pressmeddelande.

Herrarnas final gick även den på söndagen, och där ställdes engelsmannen Ian Williams mot fransmannen Yann Guichard. Finalen fick avgöras i en dramatisk femte och avgörande match, där det till slut var Guichard som drog det längsta strået.

Stor publik

Årets tävlingar på Marstrand bjöd på fint väder och bra vind, och lockade i vanlig ordning stor publik.

– Det har varit en fantastisk vecka där Marstrandsön har visat sig från sin bästa sida med sol och friska vindar. Vi har fått se matchracing i den absoluta världsklassen. Och den som någonsin tvekat om att damer skulle vara tillräckligt bra för att segla sida vid sida bland herrarna får ta och se sig om för ett nytt jobb. Vi vill även rikta ett stort tack till alla volontärer från GKSS och till Marstrandsön som har välkomnat oss med öppna armar, säger event director Patrik Malmer i pressmeddelandet.

.