• LYSSNAR. Mats Jansson, projektledare för ljudkonsten på Nääs, lyssnar intensivt till den meditativa tonerna nere vid Sävelången. Toner som går direkt in i kroppen.

Annorlunda vandring med ljudet som konstform

Nääs

De nio nordiska ljudkonstnärerna har tillsammans skapat en annorlunda konstupplevelse.
Vid Nääs Fabriker kan man nu lyssna till ljud, som på olika sätt förknippas med bruksorten Tollereds historia genom olika ljudupptagningar.

Mats Jansson, projektledare för ljudkonsten visar runt bland de sju platserna en varm dag. Han tar mig först till platsen utanför Nääs Fabrikers uteservering. Först hör jag ingenting, men ju närmare vattnet vi kommer ökar ljudet.

– Bilder kan naturligtvis vara abstrakta, men ljudkonst är det definitivt, konstaterar han.

– Ljudet här går förbi intellektet och direkt in i kroppen.

Och visst har han rätt. Tonerna som Kimmo Modig och Heidi M Wee från Finland skapat berör. Att stå nere vid vattnet och suga in tonerna är rent magiskt. I sin egen förklaring säger de att ljudbilden är lämplig för att filosofera över hur vi väljer att spendera vår tid.

Saknat ljudkonst

Idén till ljudkonsten fick Mats för något år sedan. Som projektledare på Nääs Konsthantverk har han sett mycket konst och kultur, men saknade just en ljudkonst. Som boende i Tollered kände han att han ville lyfta fram bruksorten och Nääs Fabriker. Han valde ut konstnärerna, som under några dagar besökte Nääs och tillsammans valde de ut platserna där ljudet skulle ljuda.

Vid en gamla bakstugan har svensken Mikael Bojen skapat ett diskret ljud och beskriver det som skärvor och fragment av stämningar och historiskt flöde vid Nääs Fabriker.

– Här är lätt att sätta sig ner och filosofera över vad som blir kvar av ens liv, konstaterar Mats.

– Här är väldigt tyst och jag kan fantisera om tystnaden här förr, då man mest hörde hästklapp.

Visuellt verk

Ett verk är visuellt och det är svenskan Helena Persson som står bakom det. De gröna trådarna som faller från kraftverket och ner i vattnet är en av de färger som användes i spinneriet. Här är ljudet dovt och tung, så som livet ibland kunde vara på fabriken.

En annan ljudkonst kallar Hannes Nilsson Kärl, där tuber hängts upp inomhus och genom att slå med en klubba mot dem försöka framkalla ljudet som kunde upplevas innanför dess väggar.

– Många pojkar började på fabriken i tidig ålder och den första arbetsuppgiften var oftast att göra rent tuberna på insidan, berättar Mats.

– De unga pojkarna fick då krypa de 300 meterna för att göra rent. Där var det både trångt och mörkt.

Yngvild Faeröy och Sössa Jörgensen från Norge har tagit fram ett ljudcollage med röster som baserats på möten med textilarbetare i Oslo, men den kanske roligaste ljudkonsten har troligen svensken Richard Wideberg skapat. Varje kvart hörs den långväga runt Nääs Fabriker.

– Ett par gånger om dagen ringde Vällingklockan i Tollered som signalerade att det var skiftbyte på fabriken, berättar Mats och fortsätter:

– En halvtimme före det hade en annan signal ljudit, som betydde att kvinnorna skulle gå hem för att se till att maten stod på bordet när männen kom hem.

Ljuder varje kvart

Och det är just detta som Richard Wideberg försökt återskapa med sin installation. Varje kvart sätter ljudet igång under två minuter och en kvinnoröst som med klang ropar: Maten är klar. Ett budskap så att alla barnen visste att det var matdags.

– Min dröm är att Lerums kommun en dag köper in en skulptur som på något vis gestaltar det liv som arbetarna på fabriken levde. Kanske kan ljudkonstutställningen, som vill spegla den gamla bruksbyns historia, kan vara en dörröppnare på den vägen, säger Mats Jansson.

– Jag hoppas naturligtvis också att den här utställningen kan bli permanent.

Det är Nääs Konsthantverk med stöd av Nääs Fabriker och Västra Götalandsregionen som står bakom utomhusutställningen, som ljuder fram till den 12 augusti. Den kan höras fredag till söndag mellan klockan elva och fram till klockan fyra. Den som vill ha en guidad tur kan höra av sig till Mats Jansson på Nääs Konsthantverk.