Lyckad. Förra året hade festivalen lyckats få hit det stora dragplåstret Miriam Bryant.

Årets Gretafestival börjar ta form

Tollered

Ett gäng artister är klara för årets upplaga av Gretafestivalen, Bland de största namnen återfinns Promoe och Augustifamiljen. Festivalen är den stora kulturhändelsen i den lilla bruksorten Tollered.

En av grundarna till festivalen, Simon Ljungman, uppträder med sitt band Augustifamiljen. Bandet är bland annat känt för att vara kompband i SVT:s På Spåret. De kommer att uppträda med gästartister, och bland dessa återfinns exempelvis Promoe, som spelar i Looptroop Rockers och Sedlighetsroteln.

Övriga artister så här långt är Stina Velocette och Kristina Issa.

Ett specialarrangemang

Nytt för i år är scenen Tormods Trädgård, där en klassisk stråkkonsert äger rum. Konserten är specialarrangerad av Tormod Tvete Vik, kompositör som skrivit musik till bland annat orkestrar och film.

Festivalens huvudscen är Tollereds dansbana. På dagen arrangeras det också ett gediget barnprogram med konserter och aktiviteter.

De två tidigare åren har festivalen varit en succé med tunga artistnamn och slutsålda biljetter. Förra året var dragplåstren Miriam Bryant, Simon Ljungman och Nynningen och året dessförinnan Weeping Willows, Lillasyster och Nicki and the Dove.

Ett välvalt namn

Inför första Gretafestivalen förklarade arrangörerna att festivalen har fått sitt namn efter Greta Berg, som bodde på Ekudden och drev spinneriet Nääs Fabriker tillsammans med sin bror Gunnar.

– Vi är väldigt nöjda med vårt namn, konstaterade Simon Ljungman och fortsatte:

– Det var Markus Eriksson, som kan väldigt mycket om Tollereds historia, som kom med förslaget.

Gubbarna har vägar

Greta Berg hade själv inga barn men hon brukade ge julklappar till alla skolbarn i Tollered på ett uppskattat evenemang i Österlyckan. Många vägar och platser i orten är uppkallade efter personer, men så vitt festivalarrangörerna vet var det inget som var uppkallat efter Greta tidigare.

– Gubbarna fick sina vägar och nu får Greta en festival. Det känns väl bra, jag vet vad jag själv hade valt att få uppkallat efter mig, sa Klara Telsgård med ett skratt.