• Foto: privat
    Ottilia Lundgren och Melker af Herred.
  • Foto: privat
    Karin Martinsen och Bella.

Dubbla SM-guld till Nääs i SM

Ridning

Karin Martinsen tog seniorguldet och junioren Ottilia Lundgren slog till med både en guldmedalj i sin egen åldersklass och ett brons i young rider inom loppet av några timmar. Nääs Hästsportförening fick därmed med sig tre medaljer hem från SM.

Ryttarna i Nääs Hästsportförening dominerade när de vann två av tre klasser när SM avgjordes på Åby travbana i söndags. Karin Martinsen var sist ut i seniorernas finalrunda och hon höll nerverna i styr. Visserligen kom en rivning i en trekombination, men det stannade där och 23-åringen red ut från banan som svensk mästare.

− Det känns fantastiskt kul att få vinna SM på Bella som jag ridit sedan hon var tre år, och dessutom var min familj här, min pojkvän och min tränare, sa en strålande glad Karin Martinsen efter segern.

Hon konstaterade också att banan ställde höga krav på ryttarna.

− Det var en tuff bana, men det var också en mästerskapsbana.

Ottilia Lundgren kom till SM efter ett misslyckat junior-EM där det inte blev någon ny finalplats och där Sverige slutade elva i lagtävlingen. Men nu visade 17-åringen återigen hög klass när hon fördubblade sin medaljskörd i SM-sammanhang.

– Det är första gången jag tar två medaljer på samma dag och det känns helt fantastiskt, säger hon.

Den hektiska finaldagen startade med att Ottilia red en felfri runda på Melker af Herred och tog sitt andra guld i junior-SM.

– Melker har känts toppen hela veckan och gått felfri hela vägen.

Sedvanligt kastades vinnaren i vattengraven och därefter var det bara att kravla sig upp, ta på sig torra kläder och börja förbereda sig för nästa final, i young rider.

– Det är alltid en svårighet att ladda om, det är lätt att känna sig nöjd och slappna av, men jag gick in i lastbilen, laddade, åt och sen var det dags att göra sig i ordning igen.

Det blev inget nytt segerbad, men väl ett brons efter att Ottilia Lundgren ridit upp sig från en sjundeplats med Ti Quenta B.

– Det känns som jag haft lite stolpe ut med Ti Quenta de andra dagarna, men han hoppade jättebra och det var första gången jag red SM utomhus i young rider, säger hon.

Per-Arne Petersson, som för några veckor sedan var lagledare när Nääs tog lag-SM-brons, följde tävlingarna från åskådarplats.

– Det här är fantastiskt stort. Jag vill framför allt rikta ett stort grattis till tjejerna och i föreningen är vi jätteglada att de vill rida för oss. Sen är det inte bara guldmedaljerna i sig utan hur de rider, de är otroligt professionella, säger han, och lyfter även fram Anna Emanuelsson som tränar båda guldmedaljörerna och flera andra ryttare i klubben.

Har Nääs haft så här stora SM-framgångar tidigare?

– Jag har inte så bra koll på historiken att jag vågar skrika ut det, men jag tror aldrig att vi har haft både ett seniorguld och juniorguld samtidigt förut.

Förhoppningarna var dock stora redan på förhand.

– Vi kände att det fanns bra chanser. Ottilia har visat att hon är fantastiskt duktig och Karin Martinsen har gått extremt bra. Och det var roligt att de fick till det på Åby, det är ju där vi också brukar arrangera våra tävlingar så det är halvt hemmaplan, säger Per-Arne Petersson.

De imponerande resultaten från Nääs sida stannade heller inte vid medaljörerna. I seniorklassen kom Linn Widmark fyra på Coleburn. Detta sedan ekipaget tidigare i år gjort en sensationell comeback efter en lång rehabperiod. LT har tidigare skrivit om hur hästen var en hårsmån från döden på grund av en extremt sällsynt sjukdom 2017.

Bland juniorerna hade Ottilia Lundgren sällskap av hela tre ryttare som samtliga tog placeringar i finalen. Wilma Jacqueline Glans, Carl Eriksson och Ingrid Ravik radade upp sig på plats 11, 12 och 13.

– Det visar att vi har en bra bredd, konstaterar Per-Arne Petersson.