En idyll på väg att förstöras?

Debatt

Vi bor i Hallsås i ett härligt gammalt hus med fantastiskt läge, nära till allt och samtidigt trädgård omgärdad av lugn och lummighet, pulkabacke utanför tomten, miniskogsområde perfekt för hundpromenader, kurragömma, picknick, stora äventyr för de små barnen. En idyll som i allra högsta grad påverkade vårt (och säkerligen många andras) val av vårt ”för alltid” hem. Det var därför med stor bestörtning och förvåning vi fick höra talas om kommunens planer om att bebygga Roteberget.

Denna lilla oas tillför enormt mkt till området -vi ser ofta förskoleklasser som tar en utflykt hit, leker i skogen eller åker pulka. En del som cyklar mountainbike på de små stigarna, en bra första övningsbana och förstås alla som strosar o njuter av området med eller utan hundsällskap. Förutom att förstöra denna idyll med flera höghus kommer förslaget som utreds att innebära ökade genomfarter, en mängd parkeringar och förstås ökad trafik. Detta kan väl inte var önskvärt för någon eller ens försvarbart?

Vi förstår att det finns ett behov av fler bostäder i kommunen men valet av roteberget tror vi enbart handlar om pengar – om att kunna kräma ut så mkt som möjligt vid försäljningen genom att försöka trycka in mängder av lägenheter i ett redan tättbebyggt område. Enligt förslaget skulle vi i vår familj få en fyra våningar (minst) hög husfasad ca 8 m utanför vår tomtgräns och detta har vi inte fått höra någonting om förrän andra kommuninvånare gjort oss uppmärksamma på det. Vill inte våra politiker och tjänstemän ha en dialog med sina invånare?

Att medvetet försöka smyga förbi en process under radarn är illa och upprörande i sig men det som upprör mest är förstås tanken på en förlorad idyll och minskad trygghet med ökad trafik för alla oss som bor och vistas kring Roteberget – en av få gröna oaser som finns kvar i centrala ”miljökommunen” Lerum.

  • Pernilla