Läsarbild

Fem unga män döms för snusrånet

ALINGSÅS/LERUM

Fem unga män, från Göteborg, döms för rånet mot Snus2 i Alingsås i september i fjol.
I förra veckan föll domen i Alingsås tingsrätt.

Det var den 15 september ifjol som Snus2 i Alingsås rånades. Polisen grep, inom en halvtimme efter larmet, fem män i en hyrbil i Lerums kommun. Och det är dessa fem som nu döms för rånet.

Då gärningsmännen har varit maskerade, och inte velat svara på frågor om brottet, har polis och åklagare inte kunnat klarlägga vem som har gjort exakt vad. De ska med yxa, kniv och hot om att skjuta ha tvingat till sig kontanter till ett värde av 8 000 kronor och snus för 40 000 kronor. Samtliga fem förnekar rån.

Unga gärningsmän
Tingsrätten har i domen, som föll i förra veckan, tagit ställning till gärningsmännens unga ålder som en förmildrande omständighet och brottets grova art som en försvårande omständighet.
En av de åtalade, en 19-årig man som var 18 år vid tillfället för gärningen, döms till fängelse i tio månader för rån, ringa narkotika­brott, rattfylleri och brott mot knivlagen.
Mannen har erkänt narkotikabrott, brott mot kniv­lagen och rattfylleri. Han före­kommer under fyra avsnitt i belastningsregistret.

Fortsatt brottslighet
Han döms till fängelse eftersom han fortsatt att begå brott trots att han dömts till skyddstillsyn, bland annat för grovt vapenbrott i november 2017.
De två yngsta personerna som ska ha deltagit i rånet var 17 år vid tillfället för brottet. De båda döms till ungdomsvård. Skyddstillsyn med samhällstjänst i 220 timmar blir straffet för en 19-årig man som döms för rån och ringa narkotikabrott. Samma straff får en 28-årig man för rån.

De fem döms också till att betala skadestånd till brottsoffren, Brottsofferfonden och Länsförsäkringar.
Ingen av de hörda personerna eller vittnen har kunnat lämna signalement som kan jämföras med de tilltalade.
Åklagaren stödde sig på förhör från de drabbade i butiken, vittnesuppgifter, film från en polishelikopter, beslag på platsen och i hyrbilen som användes som flyktbil, och teknisk bevisning i form av DNA, finger- och fot­avtryck.
Enligt tingsrätten kan det uteslutas att ytterligare

någon person utöver de fem varit inblandade i rånet. Enligt rätten skulle det vara mycket märkligt om en person skulle plockas upp under biljakt, och att det kan uteslutas att någon har släppts av.

Dagen före rånet stoppades hyrbilen i en rutinkontroll av polisen. I bilen satt två av de dömda, och i handskfacket låg ett hyres­kontrakt på bilen tillhörande en annan av de dömda.

I baksätet ska det då ha funnits en påse med ett nytt paket med svarta plastsäckar och cirka tio par svarta arbetshandskar.

  • Totte Vesterlund