Foto: privat
Karin Martinsen.

Första SM-medaljen för nya Nääs

Ridning

Det blev en historisk tävling för den unga klubben Nääs Hästsportförening när lag-SM-finalen avgjordes i Falsterbo. Tillbaka i eliten blev det ett brons, den första SM-medaljen efter omstarten.

Efter några tuffa år där Nääs Ryttarförening gick i konkurs 2015 har den nystartade klubben Nääs HSF fått fram ett starkt lag. Förra året kvalade man sig tillbaka till elitallsvenskan där det alltså omdelbart blev en final och ett brons.

– Det känns fantastiskt och medaljen betyder jättemycket. Den visar att vi är tillbaka i toppen där vi ska vara, säger lagledaren Per-Arne Petersson.

Klubben hymlade inte med att det var guldet man var ute efter inför resan till Falsterbo. Samtidigt är det små marginaler som avgör mellan de främsta lagen, konstaterar lagledaren.

– Som tävlingen utvecklade sig kändes det som att vi missade ett silver mer än att vi vann ett brons men vi kunde också ha blivit helt utan medalj, säger Per-Arne Petersson.

Påhejad av en hel busslass av åskådare från klubben startade Nääs på bästa sätt. Samtliga ryttare red felfritt i första omgången, som avgjordes på 1,40-hinder, och laget lade sig på delad förstaplats med med hemmaklubben Österlens Ridklubb.

Omgång två blev tuffare med 1,45-hinder på Falsterbos stora grand prix-bana. Österlen red återigen felfritt och tog hem guldet medan Karin Martinsen var tvingad att hoppa felfritt efter två rivningar av tidigare ryttare. Hon klarade pressen och därefter väntade omhoppning mot IM Sportriders Ryttarförening i kamp om silvret. Det gyllene läget kom när IM:s ryttare rev, men trots att Karin Martinsen försökte rida på säkerhet rev även hon ett hinder och därefter föll också en bom på sista hindret i ivern att hämta igen den förlorade tiden.

– Men den sista rivningen hade inget betydelse, tiden hade gått ut ändå, säger Per-Arne Petersson, som trots det snöpliga slutet alltså är nöjd med mästerskapet.

Nedlagda Nääs Ryttarförening leder den svenska maratontabellen med sex SM-guld men på senare år har framgångarna uteblivit.

– Det är Nääs första medalj sedan 2012, och på sätt och vis vår första medalj eftersom vi inte tagit någon tidigare med den nya klubben, och det var den första SM-medaljen för några av våra ryttare.

Laget bestod av Emma Emanuelsson, Wilma Glans och Karin Martinsen, som red båda rundorna, samt Jenny Törnqvist och Linn Widmark som red var sin runda.

Två av ryttarna, Wilma Glans och Karin Martinsen, deltog även i Falsterbos individuella klasser. Karin Martinsen kvalade in till de internationella klasserna efter att ha kommit trea i Swedish 7-Stars Spring Tour. Som bäst blev det sedan en 13:e plats Runsten Equestrian Trophy.

En Nääsryttare som däremot saknades i Falsterbo var Ottilia Lundgren, som samtidigt tävlade i junior-EM i Frankrike. Det blev dock ingen ny final för den 17-åriga sistaårsjunioren och i lagtävlingen blev Sverige elva.