• Foto: Johan Holst
  • Fotografen Johan Holst fotade från kommunhuset 15 minuter innan matchstart. Foto: Johan Holst
  • Foto: Johan Holst
  • Foto: Johan Holst
  • Foto: Johan Holst

Folkfest med fotboll på Bagges Torg

Nöje

De nya ägarna till Solkatten skapade en folkfest på Bagges Torg igår. Istället för att kommuninvånarna skulle sitta hemma och titta på gårdagens match mellan Sverige och Schweiz satt mängder av dem tillsammans på torget. 

Det var ett stort gäng fotbollsintresserade som tog sig till torget i Lerum för att titta på matchen på storbildsskärm. Arrangörerna, ägarna till Solkatten, hade ordnat 200 stolar men antalet åhörare var betydligt fler. Det var dock inga problem utan folk hade tagit med sig egna stolar eller filtar att sitta på.

Johan Holst, engagerad Gråbobo, var på plats.

– Det var en härlig känsla att stå där på torget med alla andra, säger han och fortsätter:

– Jag brukar tycka att det inte händer så mycket på Bagges Torg men det här var verkligen en jätteroligt initiativ. Det var en folkfest. En riktigt go gemenskap.

Pricken över i:et var att Sverige vann matchen med 1-0

– Det var det man stod och väntade på, säger en glad Johan Holst, som också har tagit fotografierna som LT publicerar.

På lördag finns en ny chans att se matchen med andra kommunbor, då visas nämligen kvartsfinalen i storbild på torget.

– Och så kommer vi att sända finalen också, oavsett hur det går, säger Christer Harling, delägare till Solkatten.

Det var egentligen Ulf Nilsson på Lilla Ön i Floda som kom med idén om att visa matchen på storbildsskärm. Han tänkte först ha arrangemanget på Lilla Ön, men det blev snart klart att det skulle komma betydligt fler åskådare än utrymmet tålde.  Då flyttade man arrangemanget till Flodala och sedan tog Solkatten upp idén.

– Vi tänkte att vi ville göra något roligt på Bagges Torg, det behövs trevligheter i Lerums centrum. Man kan inte bara tänka på blommor och att det är rent och snyggt utan måste också se till att ha innehåll, säger Christer Harling med ett skratt.

Hur var det?

– Helt underbart. Allt löpte på väldigt bra.

– Alla hade trevligt och alla var trevliga.

Medarrangörer är Systemteknik, Lerums Kommun, Radio pE20, Sparbanken Alingsås, Jutabo, Nyföretagarcentrum Lerum och Lerums Energi.