• Foto: Fredrik Aremyr
    Hanna Wijk gjorde Lerums mål i finalen mot Hammarby.
  • Foto: Fredrik Aremyr
  • Foto: Ulf Söderberg

Gothia Cup-silver efter straffdrama

Fotboll

Efter tre brons tog sig Lerums IS F03 sig äntligen hela vägen till final i Gothia Cup. Där var guldet nära, men efter en sen kvittering av Hammarby föll LIS på straffar.

En final på Gamla Ullevi har länge varit ett uttalat och efterlängtat mål för Lerums F 03:or. Men laget har ständigt haft stolpe ut och 2017 föll man mot just årets finalmotståndare Hammarby med 0–1 i semifinalen. I vintras fick LIS revansch med en finalvinst i futsal-SM, men nu var det alltså åter akademilaget från Stockholm som till sist drog det längsta strået.

Det blev en jämn match där Hammarby hade ett litet spelövertag, men LIS skapade många målchanser och Hanna Wijk gav laget ledningen i mitten på den andra halvleken. Med tre minuter kvar kvitterade dock Hammarby som sedan vann i den sjätte straffomgången.

– Jag trodde att vi skulle hålla ihop det efter 1–0-målet och efter kändes det väldigt jobbigt när vi var så himla nära, men nu känns det bra, säger Hanna Wijk två dagar efter finalförlusten.

Slapp läktaren

Hon beskriver det som en stor upplevelse att få spela inför en stor publik som skapade en härlig stämning på Gamla Ullevi, men hon lyfter även fram semifinalen dagen innan. För motståndet stod ett starkt spanskt lag, CA Osasuna.

– De var väldigt spelskickliga, men vi gjorde en riktig kämpainsats och det kändes underbart att få vinna och slippa sitta på läktaren och kolla på finalen igen, säger Hanna Wijk.

Tränaren Joakim Edwardsson instämmer och tycker att matchen var en av de bästa lagen gjort någonsin. Segern skrevs till 3–0 efter två mål av Alice Söndergaard och ett mål av Filippa Mellingsäter.

– Framför allt hade vi ett fantastiskt försvarsspel och det var en riktig laginsats, säger tränaren som är väldigt nöjd med insatsen i turneringen.

– Det kändes tomt efter finalen, men vi ledare är jättestolta. Det är 17 spelare som har spelat nio matcher på sex dagar och det är otroligt starkt.

Seger med 20–0

Tolv olika målskyttar gjorde tillsammans hela 60 mål på ordinarie matchtid, samtidigt som LIS bara släppte in fyra. En nästan osannolikt stor seger kom när man slog tyska TV Neuenkirchen med 20–0 i gruppspelet.

– Motståndet var inte det bästa så vi drar inte så stora växlar på det men samtidigt är det inte bara att gå ut och göra 20 mål på 2 x 25 minuter, konstaterar Joakim Edwardsson.

Bland målskyttarna fanns båda lagets målvakter, Clara Andersson som gjorde två mål som utespelare i andra halvlek, och Elin Hansson som slog in 20–0-målet från straffpunkten.