Jeryd (S) vill ha ordning och reda

Val 2018

Hur och när väcktes ditt politiska engagemang?
– Jag växte upp i en familj där man inte pratade så mycket politik. Och jag skulle säga att det var först 2004 som mitt engagemang startade på riktigt. Vi bodde i centrala Gråbo då och barnen gick på Hjällsnässkolan, där det var stök och oroligheter. På föräldramötena sa jag vad jag tyckte och blev vald till enhetsrådet.
– En annan viktig politisk händelse som jag kommer ihåg starkt var valet 1994. Det var ekonomisk kris och Socialdemokraterna gick till val på att de ville göra det sämre för alla, det fanns ändå en fördelningspolitik som innebar att lite togs från dem som hade det sämre och mer från dem som hade det bra. Jag mår inte bra när någon annan mår dåligt och under den ekonomiska krisen i början av 90-talet var det många som hade det svårt. När Socialdemokraterna gick ut och sa som de sa tänkte jag att precis så borde man göra.
– Det finns ett bra citat från arbetarrörelsens barndom och det lyder Gör din plikt och kräv din rätt, i den ordningen. Blir man sjuk eller arbetslös ska man ha hjälp, men samtidigt måste var och en bidra till samhället med det den kan.

Har du någon politisk förebild?
– Ardalan Shekarabi, han pratar på ett sätt så att man förstår.
– Och är man Socialdemokrat kan man ju inte låta bli att nämna Margot Wallström. Men jag har egentligen inte riktigt insett hur bra hon är förrän jag stod i publiken och hörde henne tala, att se henne på tv är inte samma sak.

Någon annan förebild?
– De som vågar gå före, som svensk fackföreningsrörelse och de som kämpade för allmän rösträtt. Människor som med risk för sitt eget liv kämpar för en sak. Jag ställer mig frågan om jag skulle göra samma sak och vet inte. Jag hoppas och tror att jag skulle det, men man vet inte förrän man ställs inför en sådan situation.

Utanför politiken då?
– Just nu är det det svenska herrlandslaget i fotboll, de visar verkligen att laget är större än jaget och när vi arbetar tillsammans så kan vi uppnå stora saker.

Vad är ditt politiska mål?
– Att fortsätta det vi har påbörjat. När vi kom till makten var Lerum en sovkommun, en oslipad diamant med ett fantastiskt läge. Vi vill fortsätta utvecklingen med att bygga bostäder, skolor och förskolor och samtidigt vara den trygga familjekommunen med en god ekonomi som vi är. Vi har låga lån i förhållande till invånarantal. Om man jämför med kommunerna i Göteborgsregionen med liknande förutsättningar har vi lägst lån per invånare. I Sverige har vi ett antal kranskommuner som det kommer att gå bra för och Lerum är en av dem. Det handlar inte om att växa mest utan om att växa smart och hållbart.

Vilket parti hade du röstat på om du hade varit tvungen att välja något annat än ditt eget?
– Miljöpartiet. Fokuset på hållbarheten och växthuseffekten har tyvärr hamnat lite i bakgrunden. Vi har mer plast än fisk i haven, och då har vi ett problem. Jag är imponerad över att de driver miljöfrågan trots att det inte är någon valvinnande fråga.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?
– Ordning och reda är en hjärtefråga för mig för att hur tråkigt det än kan verka så är en god ekonomi en förutsättning för fungerande välfärd. Men det är viktigt att man inte är dumsnål och väljer billiga och enkla lösningar nu som blir dyrare i längden.