• Foto: Ulf Söderberg
  Ellinor Falck.
 • Foto: Ulf Söderberg
  Alice Söndergaard.
 • Foto: Ulf Söderberg
  Clara Andersson.
 • Foto: Fredrik Aremyr
  Hanna Wijk.

Kvartett från LIS i F15-landslaget

Fotboll

Om två veckor leder förbundskaptenen Pia Sundhage det första lägret för det nya F15-landslaget. Laget med flest spelare i truppen är Lerums IS, som bidrar med Clara Andersson, Ellinor Falck, Alice Söndergaard och Hanna Wijk.

Det är efter juni månads utvecklingsläger i Halmstad för flickor födda 2003 som en första landslagstrupp har tagits ut. Truppen utgörs i nuläget av 46 spelare som ska visa upp sig för Pia Sundhage och den övriga landslagsledningen på Bosön den 6-9 augusti.

Lerum skriver historia med utdelningen från lägret i Halmstad då fyra av de åtta spelarna gick vidare.

– Det har inte hänt tidigare vad jag vet. Senast vi hade spelare från Lerums IS med i 15-årstruppen var 2014. Då var det en tjej, Julia Johansson och en kille, Erik Gunnarsson, säger Peter Andersson, ordförande i LIS dam/u-flicksektion.

De uttagna spelarna, målvakten Clara Andersson, försvararen Ellinor Falck och anfallarna Hanna Wijk och Alice Söndergaard gör alltså Lerum är den bäst representerade klubben i Sverige. Hammarby, finalmotståndaren i Gothia Cup, fick exempelvis bara med tre spelare, liksom AIK och Boo.

De uttagna spelarna, målvakten Clara Andersson, försvararen Ellinor Falck och anfallarna Hanna Wijk och Alice Söndergaard gör alltså Lerum är den bäst representerade klubben. Hammarby, finalmotståndaren i Gothia Cup, fick exempelvis bara med tre spelare, liksom AIK och Boo.

Beskedet kom i måndags eftermiddag.

– Det gick jättebra i Halmstad så jag var inte nervös och såg det som en bonus att jag kom med nu. Det är ett kvitto på allt man gjort på träningarna och det är jättekul att vi är så många från Lerum, säger Alice Söndergaard.

Även Ellinor Falck tycker att det är kul att en så liten klubb som Lerum lyckas få med hela fyra spelare.

– Jag blev jätteglad när jag fick beskedet för det har varit ett mål ganska länge och det var skönt att jag lyckades, säger hon.

Ungefär hälften av spelarna i truppen ska gallras ut till nästa landslagssamling med en dubbellandskamp mot Norge i september, och i slutänden hägrar ett EM för 17-åringar på hemmaplan 2020.

– Jag tar en sak i taget men mitt långsiktiga mål är att vara med 2020 i EM, säger Alice Söndergaard.

Även Ellinor Falck sneglar mot EM.

– Jag vill komma så långt som möjligt med min fotboll så det är något jag siktar på.

Joakim Edwardsson är en av LIS tränare, som bara två dagar efter Gothia Cup-silvret åter fick anledning att bli stolt över sina spelare.

– Det blir väldigt mycket att ta in för tjejerna och det blir en liten lättnad för det fanns en viss besvikelse efter finalförlusten. Sen kanske det är en liten besvikelse för de som inte kom med, säger han.

Med de stora framgångar som laget skördar hade han räknat med LIS-namn på listan, däremot hade han inte förväntat sig så många.

– Vi har några tjejer som är otroligt duktiga som jag trodde skulle komma med, men man är ju lite färgad också och man vet ju aldrig.

Vad är förklaringen till att LIS får med fyra spelare från just det här laget?

– Naturligtvis så finns det ett några jättetalanger i den här kullen. Hanna är från Floda, men de andra bor inte många meter från varandra och har spelat med varandra sen de var små. Sen är det inställningen, deras träningsvilja och att vår huvudtränare Martin (Karlsson) drivit laget framåt, han är en stor del av framgången.