• Mats Wilhelmsson
  • volontär Marianne
  • Jan Viktor
  • Ketwalee Hernström med Emma Silvergrund, enhetschef för måltidsservice, och Ann-Marie Svärd, som är måltidsbiträde tillsammans med Elkhan Abbasov
  • Timbalkost

Låter de sista åren bli de godaste

Lerum

Maten på Höjdenhemmets äldreboende är gjord från grunden, här finns inga halvfabrikat.
– Vi försöker se till att de sista goa åren blir de godaste åren, säger kocken Mats Wilhelmsson med ett skratt.

– Oj, oj, oj, det var väl fint sagt. Ja, du ser, vi är inte bara kockar vi är poeter också, tillägger kockkollegan Janne Viktor med ett stort leende.

Tidningen har fått flera tips om att kockarna på Höjdenhemmet är osedvanligt duktiga. Och det gäller både den vanliga maten och den så kallade timbal­kosten, mat som har gjorts till puré för dem som har svårt att tugga eller svälja. Det gäller också desserterna och brödet.

– Vi bakar allt bröd här. Det är roligt att prova nya sorter, idag blir det levain, bakat på ljus surdeg, säger Mats.

– Vi kör inte på halvfabrikat utan gör allt från grunden själva, även fonderna, tillägger Janne.

Varför?

– För att det blir bäst smak så. Kvalitet, svarar Janne med eftertryck.

Ser välsmakande ut

Timbalkosten är också gjord från grunden, det är den vanliga maten som gjorts till puré. Och vid uppläggningen jobbar kökspersonalen på att även denna mat ska se fin och smaklig ut på tallrikarna.

Kockarna har sina egna specialområden, för Mats är det brödet medan Janne är mest engagerad i huvudrätterna och deras kollega Ketwalee Hernström har sin specialitet i desserterna.

När kommunens måltidsservice firade en uppfräschning av serveringen på boendet passade vi på att komma och besöka köket och boendet. Dagen till ära var det en festmeny med mingeltilltugg, grillbuffé och dessert.

Från rykande grill

Inför lunchen stod Mats och Janne ute vid grillen medan Katwalee och de två måltidsbiträdena Elkhan Abbasov och Ann-Marie Svärd arbetade med att få färdigt rätterna de tillagade i köket.

De tar in de olika köttbitarna och placerar ut övriga rättter och tillbehör på serveringen. Sedan hämtar personalen tallrikar till de boende. Först har det dock klippts band, skålats och bjudits på mingelrätt.

Firandet handlar om att Höjdenhemmets servering har fått en ny bänkskiva och att väggar och området runt serveringen har fräschats upp med ny målarfärg.

– Vi har väntat på en ny servering här i åtta år, jättekul att det äntligen har blivit av, säger Emma Silvergrund, chef för kommunens måltidsservice.

De boende är till störst del nöjda.

– Maten är i stort sett bra, jag är nöjd. Och så har vi trevliga kockar, säger Östen Emanuelsson.

– Jag tycker att det är mycket bra mat här, tillägger bordsgrannen Bengt Johansson.