Arkivfoto: Daniel Elfvelin
Oscar Engström och Hugo Westberg.

Nära UVM-medalj efter djärvt drag

Segling

En vältajmad taktisk manöver i sista racet var nära att ge Oscar Engström och Hugo Westberg en UVM-medalj i 29er. Men trots att duon fick lika många poäng som de australiensiska treorna slutade det med en snöplig fjärdeplats i Texas.

Lerumsduon hade taktiken klar för sig och genom att lägga sig i lä bakom australiensarna precis innan starten tvingade de ner dem genom fältet samtidigt som de själva rundade kryssmärket som tvåa, en placering som de behöll hela vägen in i mål.

Besvikna fyror

När det australiensiska laget seglade upp sig till elfte plats hamnade de på samma poäng och domarna fick studera resultatlistorna närmare innan de delade ut bronset. Med lika många segrar fällde australiensarnas tre andraplatser gentemot Engström/Westbergs två avgörandet.

– Det är klart att det är tufft, men vi är nog mest besvikna på vår egen segling under veckan. Vi hade kunnat göra det mycket bättre och då hade vi seglat om något betydligt bättre än tredjeplatsen, säger Oscar Engström.

Insatsen i sin helhet var inte tillräckligt stabil, förklarar han.

– Ibland seglade vi riktigt bra, men sen hade vi lite för många dippar, vi gjorde lite för stora misstag.

Coachen Emil Cedergårdh var trots allt imponerad över avslutningen.

– Det krävs stor kyla och rutin att göra den manövern de gör i sista starten. Att veta att man klarar av en sådan grej kan de ta med sig i sin framtida satsning, säger han i en artikel på svensksegling.se.

Tjejerna överraskade

Även i tjejernas 29er fanns en Lerumsrepresentant. Martina Carlsson seglade tillsammans med Amanda Ljunggren från Marstrand. De tog sig till UVM efter att ha bildat lag precis innan det svenska kvalet och i Texas fortsatte de att överraska och kom på 16:e plats.

– Från att knappt klara att sjösätta båten i hårdvind till vara med topp-10 i racen och slåss, är mycket imponerande. Kan de fortsätta att utvecklas i denna takt kommer det att bli stordåd framöver. Med ytterligare två möjliga UVM för tjejerna finns förhoppningar om framtida topplaceringar, säger Emil Cedergårdh.

Oscar Engström och Hugo Westberg fortsätter sin satsning i 49er där de redan förbereder sig inför nästa mästerskap, U23-VM i Frankrike i början på september.

– Men där är vi ganska nya så där siktar vi mer på att samla erfarenheter, säger Oscar Engström.