Sänkt straff för råndömda

Lerums kommun

I tingsrätten dömdes de två männen till fängelse för bland annat rån och en tumultartad händelse i Solkatten. Nu sänker hovrätten deras straff.
En av männen är nu även misstänkt för ny allvarlig brottslighet.

Den 1 november förra året utbröt tumult i Solkattens köpcentrum efter att butikspersonal konfronterat två män som man misstänkte för stöld.

När den ene mannen omringades av butikspersonalen tog han upp en batong som han hotade med. Den andre mannen kom till hans undsättning och drog en kniv. På så vis fick de butikspersonalen att backa och kunde springa från platsen. De båda kom dock inte långt utan greps av polisen på Lerums station.

För händelsen dömdes mannen med kniven, en 22-åring skriven i kommunen, för skyddande av brottsling och brott mot knivlagen. Han dömdes även för rån, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Tingsrättens dom föll i början av maj och påföljden bestämdes till fängelse i två år.

Rån och bedrägeri

Hans kumpan, en 24-åring hemmahörande i Alingsås kommun, dömdes också han till fängelse för ett flertal brott, bland annat händelsen i Solkatten, ett rån samt flera fall av bedrägeri. Påföljden bestämdes i hans fall till fängelse i två år och tre månader.

Båda två dömdes också att betala skadestånd till sina brottsoffer. De båda männen överklagade till hovrätten som nu gör en annan bedömning i frågan om brottens straffvärde. 22-åringen får sitt fängelsestraff sänkt till ett år och fyra månader, 24-åringens straff sänks till fängelse i ett år och sju månader.

Mordbrand

Den ene mannen är dessutom aktuell i ytterligare en utredning gällande ett allvarligt brott. Den 13 juni utbröt vad som tros ha varit en anlagd brand i ett solarium på Bagges torg. 22-åringen sitter nu häktad, på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Åtalet mot honom ska vara väckt senast på torsdag.