Sara bär på en cancergen

Lerum

Sara Adolfsson har en lång rad av cancersjuka i sin släkt. Hon gjorde ett test för att se om hon riskerar att drabbas. Och fick reda på att det är mycket stor risk att hon blir sjuk.
Nu vill hon berätta sin historia, dels för att andra i riskzonen ska testa sig och dels för att samla in pengar till forskning.

Sara Adolfsson var nyss fyllda 24 år när hon valde att göra testet för att se om hon bär på genen, BRCA1.

– Det är flera i min släkt, bland annat min mormor och mina två mostrar, som har gått bort i cancer och då tänkte min mamma att det kanske är genetiskt. Mamma testade sig och det visade sig att hon bar på genen. I samband med att hon gjorde testet fick hon ett cancerbesked.

Detta var 2012. Cancern upptäcktes i ett tidigt stadie och kunde besegras.

– Superskönt. Nu har hon varit cancerfri i fem år och har friskförklarats. När hon blev friskförklarad bjöd vi in familj och vänner och firade med champagne, mamma älskar champagne, säger Sara med ett leende.

Inte lika bra

När Sara och hennes syster var i 25-årsåldern valde först hennes syster att testa sig.

– Jag var med när hon fick sitt besked – att hon inte bär på genen. Fantastiskt. Vilken oerhörd lättnad. Jag tänkte att det kanske innebar att inte jag heller bär på den och valde att testa mig direkt. Men det gick inte lika bra för mig, jag har genen, säger Sara och fortsätter med emfas:

– Det kändes hjärtekrossande.

Har du någon gång ångrat att du gjorde testet?

– Nej.

Att hon vet att hon bär på genen innebär att hon redan nu får göra fyra hälsokontroller om året för att se om hon har cancer i bröst eller äggstockar. Kvinnor som inte bär på genen eller inte vet att de bär på den kontrolleras betydligt mer sällan, bröstcancerkontroll sker från 40 års ålder.

Väldigt stor risk

Sara har fått besked om att det är 80-90 procents högre risk att hon kommer att drabbas av bröst- eller äggstockscancer. Hon kommer i förebyggande syfte att operera bort brösten när hon är i 30-årsåldern, och får då nya silikonimplantat direkt. Ägstockarna opereras bort när hon är i 35-årsåldern.

– Jag har tänkt att jag ska få barn innan dess. Blir det inte så är det inte hela världen. Mamma har sagt att det finns andra vägar att gå om man vill ha barn, och jag brukar tänka att det är så. Jag känner ingen panik, det är viktigt att det känns rätt. Efter det här beskedet har jag faktiskt blivit väldigt positiv.

Vill hjälpa andra

Inledningsvis kände hon dock inte att det fanns något som var positivt över huvud taget, hon ville inte berätta för någon.

– Jag sa inget till vare sig släkt eller vänner.

– Min mamma var sjuk när jag gick i gymnasiet och jag kände att jag blev behandlad annorlunda på grund av det. Det kändes som att folk såg på mig som tjejen vars mamma var nära att dö i cancer och jag ville inte att det skulle bli så igen, jag ville inte bli cancertjejen, säger hon och fortsätter:

– Jag har pratat med en psykolog som sa att det var bra om jag kunde berätta. Jag mådde bra av att prata med henne och hon sa att det nog skulle kännas bättre om jag berättade för andra också. Det var rätt. Jag är otroligt glad att jag sa som det var. Jag har fått superfin återkoppling, alla har varit väldigt gulliga.

Är du säker på att du vill berätta i tidningen?

– Ja, helt säker. Jag vill sprida kunskap, vill att folk ska förstå.

Är det något annat du vill säga?

– Jag vill uppmana tjejer och killar som har många cancerfall i släkten att testa sig på Sahlgrenska sjukhuset. Det krävs bara ett blodprov, sedan vet man.

– Och så vill jag så klart uppmana folk att skänka pengar till Cancerfonden.

När hon berättade för släkt och vänner, i februari i år, valde hon också att starta en insamling på cancerfonden.se. Där berättar hon om den traumatiska upplevelsen att få veta att hon bär på genen, men visar också på en stark kämpaglöd.

När hon ska berätta varför hon tycker att det är viktigt att samla in pengar blir hon rörd.

– För att det är så oerhört viktigt. Vi hade inte klarat oss utan forskarna, och pengarna som Cancerfonden samlar in går till livsviktig forskning.

Hennes insamling heter Saras insamling och finns på cancerfonden.se. Målet är att få in 35 000 kronor, och hon har redan samlat in 29 000 kronor.

Det går att skänka pengar med betalkort, internetbank eller swish. Med de två förstnämnda klickar man på knappen: bidra till insamlingen. Den som vill swisha skriver: BESEGRA 50832 till  90 1951 4. Skriver man sitt namn syns det på gåvan, om man inte skriver något blir gåvan anonym.

Sara kommer att ha uppe insamlingen fram till 14 augusti, när hon fyller 25 år. Efter det ska hon fortsätta att arbeta för att få in pengar till cancerforskning.