Christer Harling

Storföretagaren blir politiker

Lerum

En av kommunens starka företagsnamn ger sig nu in i politiken. Christer Harling, delägare till Solkatten, kandiderar för Moderaterna.

För den som är insatt i kommunpolitiken kan nomineringen tyckas förvånande. Inför förra valet hade den starkt samhällsengagerade Harling inte mycket till övers för hur Moderaterna skötte kommunen.

– Det var helt enkelt dags för ett maktskifte, Moderaterna hade haft makten i kommunen länge och det behövdes något nytt, slår han fast.

Christer Harling har också skarpt framfört att det finns ett demokratiskt underskott. För att exemplifiera berättar han en anekdot som har satt sig starkt i hans minne.

– Jag minns så väl en politikerträff i Torpskolan. Det var en dam som satt bredvid mig som var förbannad på höghuset som skulle byggas på före detta konsumtomten. Hon sa att politikerna hade pratat om ett tre- till sexvåningshus men att det sedan plötsligt blev 15 våningar, och hon undrade vad som hände. Den där damen blev riktigt uppretat. Med all rätt. Planarkitekterna kunde inte svara på frågan utan hänvisade till en politiker, som sa att det är politiken som bestämmer, och att politikerna väljs av folket.

Demokratiskt obra

– Men det där stämmer inte riktigt. Demokratin har blivit kidnappad av den politiska klassen, säger Christer Harling med emfas och utvecklar:

– Förr var nästan alla människor medlemmar i ett politiskt parti, nu är det en mycket liten andel som är partimedlemmar. Det är demokratiskt obra att 2,5 procent av medborgarna, de som är medlemmar i ett politiskt parti, nominerar 100 procent av folkets företrädare som vi övriga 97,5 procent röstberättigade har att rösta på. Därutöver håller partiledningarna nomineringslistorna i ett järngrepp.

Ska spira

– För att hålla demokratin vital och levande är det viktigt att vi medborgare som tillhör de 97,5 procenten engagerar oss politiskt och inte överlämnar skötseln av nära halva Sveriges bruttonationalprodukt till politiska oligarker och brödpolitiker.

– Demokrati skall spira underifrån och upp, inte uppifrån och ner.
Sverige idag liknar mera vad Vilhelm Moberg så träffande kallade demokratur än demokrati. Och det är bakgrunden till varför jag nu valt att engagera mig politiskt.

Han blev ändå en av de utvalda. Och valde att tacka ja. Nu står Christer Harling som 30:e namn på Moderaternas valsedel till kommunvalet.

– Jag tyckte att det var ganska roligt att jag fick frågan. Och jag tror att jag kan tillföra något i samhällsutvecklingen.

Kan förbättras

Vad vill du göra som politiker?

– Jag tror till exempel att jag kan tillföra en del nytta i det allmännyttiga bostadsbolaget Aspenäs Villastads styrelse. Jag ser stor förbättringspotential där.

Men bor du i kommunen?

– Ja. Jag är skriven i Ryggebol men är en del hos min särbo, som bor i Kungsbacka kommun. Jag tror att det kan tillföra något att ha erfarenhet från hur en annan kommun fungerar. Och Kungsbacka fungerar väldigt väl i jämförelse.

Christer Harling har gjort sig känd som driven och engagerad samhällsmedborgare. Han har ägt flera fastigheter i Göteborg och var med och utvecklade området kring Magasinsgatan och Vallgatan samt Kvarnbyn i Mölndal. Han har också gjort sig ett namn lokalt, som ägare till Solkatten i Lerum och flera industrifastigheter i Gråbo och Floda. Han har också ägt Garveriet och varit delägare i Floda Torg. Hans samhällsengagemang har dessutom gjort att han har beställt undersökningar av kommunens tillstånd av forskaren Jan Jörnmark samt arrangerat föreläsningar, först i Garveriet och nu i Ljungbergs textils gamla lokal.

Och nu är han alltså på väg att ta sig in i ytterligare en maktkorridor, den politiska.