Arkivbild

Totalt grill- och eldningsförbud i hela länet

LERUMS KOMMUN

Från och med klockan 16.00 onsdagen den 25 juli råder totalt grill- och eldningsförbud i hela Västra Götalands län. Förbudet gäller alla typer av grillar och bränslen på alla platser, alltså även i grillning i egen trädgård.

Det är Länsstyrelsen i Västra Götaland som har beslutat om åtgärden i samråd med länets räddningstjänster. Bakgrunden är givetvis det extremt torra vädret och den stora brandrisken.

– Det är mycket ovanligt med ett sådant här förbud i vårt län. Det är sällan det är så torrt som det är nu, säger Eija Suhonen, säkerhetskonsulent på länsstyrelsen, som uppger att den som bryter mot förbudet gör sig skyldig till brott och kan komma att ställa till svars för brott mot lagen om skydd mot olyckor.

Även i många andra län, däribland Hallands, har ett grill- och eldningsförbud införts.

Polisen i region Väst meddelar samtidigt att man kommer att bötfälla de som överträder förbudet.

– Den extrema torka vi har just nu innebär en kraftigt ökad brandrisk och stora påfrestningar för samhället. Därför ser vi allvarligt på överträdelser och väljer att rapportera alla som bryter mot förbudet, säger tillförordnad regionpolischef Robert Karlsson i ett pressmeddelande.

Polisen uppmanar allmänheten att agera om man ser någon som bryter mot eldningsförbudet, i första hand genom att prata med vederbörande och i annat fall genom att ringa polisen på 114 14 om det inte är akut.

– Genom att respektera eldningsförbudet bidrar allmänheten till att vi kan lägga våra och räddningstjänstens resurser på rätt saker, fortsätter Robert Karlsson.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att det inte finns några som helst undantag från förbudet att grilla och elda. Att bryta mot förbudet är straffbart och kan leda till böter eller fängelse om brottet är grovt.

”Förbudet innebär att det är förbjudet att elda i hela Västra Götalands län från och med den 25 juli kl 16.00. Var uppmärksam på att förbudet innefattar grillning i egen trädgård samt fasta grillplatser, användning av campingkök eller engångsgrillar, grillning på campingar med mera. Förbudet omfattar användning av grillkol, ved, gasol, t-sprit eller andra fasta, flytande eller gasformiga bränslen. Förbudet omfattar inte elgrillar, men de avger hög värme vilket kan skapa glöd om de står på brännbart underlag.”, skriver Länsstyrelsen.

Förbudet innebär att det inte är tillåtet att

  • grilla på egen tomtmark
  • använda engångsgrill
  • använda stormkök
  • göra upp eld eller grilla direkt på marken (även med stenring och vid fasta grillplatser)
  • elda eller grilla utomhus på campingplatser.
  • Använda pyroteknisk utrustning, som fyrverkerier utomhus

Uppmaningen till allmänheten är att hålla sig kontinuerligt uppdaterade om vad som gäller, och att det inte är fritt fram att elda eller grilla för att det kommer några droppar regn.
– Förbudet kommer att gälla fram till dess att vi ser att brandrisken har gått ner, säger Eija Suhonen som inte vill spekulera i vilken tidsrymd det kan komma att handla om.