• MÅNGA EGNA SAKER. Anita Borke är en av dem som bidragit med gamla leksaker till utställningen med samma namn.
  • GAMMAL BJÖRN. Björnen är tillverkad i senare delen av 1800-talet och skänkt av Stig Ahlgren. Björnen har funnits i ett adligt hem, där Stigs farmor levde.
  • SÖTT DOCKANSIKTE. Det här dockansiktet är det många äldre som haft i sin ägo.
  • MORS LILLA KRÅKA. Den här kråkan och vagnen är skänkt av tidigare brandchefen Einar Stenberg och är tillverkad vid sekelskiftet.
  • NALLAR. Vem har inte haft en nalle? Variationerna är hur många som helst.
  • SERVERING. Dockorna har bjudits in till kaffekalas och håller mössan på. Den fina serveringen har plockats fram dagen till ära.
  • KAFFEKALAS PÅ RIKTIGT. Utanför hembygdsstugan och dess utställning var det kaffekalas på riktigt. Många hade kommit för att njuta av naturen och värmen.
  • DOCKSKÅPSHEM. När besökaren Margit var lite tillverkade hennes pappa ett dockskåp åt henne. Det hon tittar på här är dock Anita Borkes.

Utställning väcker minnen till liv

Lerum

Utställningen Gamla leksaker i Hallsåshuset i Dergårdens hembygdspark väcker många minnen hos besökarna, där de bland annat kan beskåda dockhusen gjorda av sockerlådor eller dockorna som tillverkats av vedträ.
Gamla leksaker visar bland annat att kreativiteten hos dem som för länge sedan var små var stor.

– Jag tycker att barn var mer kreativa förr och hittade på egna lösningar, säger Anita Borke, den som med stor iver visar runt bland de gamla leksakerna.

– Fantasin var helt enkelt större och många gånger fanns det inte så mycket pengar utan barn och föräldrar tvingades att tillverka sakerna själva.

Hemmagjorda dockor

Anita visar upp fina dockor, men också vedträdsdockor med hemmasydda kläder.

– Det var vanligt att pappan täljde kroppen och att sedan mamman såg till att dockan fick kläder av några tygtrasor, berättar Anita.

– På den tiden kunde man också köpa ett dockhuvud och sedan tillverka kroppen själv.

Anita fortsätter att guida runt i hembygdsstugan och visar barkbåten, den hemmagjorda slangbellan samt kottarna med tändstickor som ben.

– Idag är allt så tillrättalagt, så kreativiteten får inte utlopp på samma sätt som tidigare. Genom den här utställningen vill vi visa vilken fantasi som fanns.

Hon får medhåll av besökaren Margit, som berättar att hennes pappa byggde ett dockhus i två våningar till henne. Under dockhuset fanns en låda med olika möbler, så hon kunde möblera om när hon ville.

– Jag vävde mattor till huset med den lilla vävstolen som jag fick i julklapp när jag var fyra år, minns hon.

– På den tiden fick man inte arbeta på söndagar, så under juldagen höll jag mig, men på annandagen kunde jag inte hålla mig och började väva.

Populära nallar

När den lilla skaran som vandrar runt i bygdestugan kommer till rummet där nallarna sitter konstaterar Anita att på 50-talet var de väldigt populära och de flesta barn hade en egen nalle. Då kommer fler minnen från Margit.

– I början av 30-talet skulle pappa köpa en nalle till mig och hittade en som kostade 1.25. När han sedan hittade en för 75 öre köpte han den och jag fick dessutom en tröja.

Bland de många föremålen fanns naturligtvis bokmärken, men också skolböckerna Bland tomtar och troll, samt den mycket omtyckta Nu ska vi sjunga.

– Jag fick den boken när jag hade påssjuka, minns Anita Borke.

– Jag är inte bra på att sjunga, men sjöng alla visorna i boken. En del kunde jag inte melodin på, så då hittade jag på en egen.

Bland tomtar och troll är en sagosamling som sammanställdes av Erik Åkerlund 1907. Den första illustratören var John Bauer och bland de många författarna ses bland annat Hjalmar Bergman och Gösta Knutsson. Boken Nu ska vi sjunga trycktes 1943 på initiativ av Alice Tegner och illustratör var Elsa Beskow. 2004 hade sångboken sålts i två miljoner exemplar.

Lekte utomhus

När vi kommer till bordet med bland annat en jojo skiner Anita upp och berättar att hon inte var någon hejare på konsten, men att hon kunde Ut och gå med hunden och Jorden runt.

– Vi hoppade också väldigt mycket hopprep och hystade boll, där vi skulle gå igenom tolv olika kurser. Det var väldigt roligt och kostade ingenting.

I slutet av rundvandringen hamnar vi i ett litet rum där besökande barn kan få lite utlopp för sin kreativitet. Där fanns tillverkade pappersplan och flera vikta loppfångare.

– Barnen som varit här har tyckt det var roligt att vika dessa papper, konstaterar Anita Borke.

– Lite annorlunda mot den uppsjö av leksaker som barn har idag. Vad ska de med allt till?

Utställningen Gamla leksaker i Hallsåshuset  i Dergårdens hembygdspark är öppen de närmaste två torsdagarna.