Vill vara med och förändra

Val 2018

Hur väcktes ditt politiska engagemang?
– Mitt allmänpolitiska engagemang väcktes i grundskolan 2004-2005 av att jag inte trivdes i skolan. Sedan började jag på Lerums gymnasium och där möttes jag av en lärarkår som alltid såg mig som individ, såg mig och ställde krav på mig. Det gjorde att hela min skolgång vände. Jag trivdes jättebra i skolan under gymnasiet.
– Det var också under den tiden jag kom i kontakt med olika politiska partier. Det blev Moderaterna direkt, men det stod mellan Moderaterna och dåvarande Folkpartiet. Sedan bekräftades det att det var i M jag hörde hemma.

Varför valde du just Moderaterna?
– Det var nog individen kontra kollektivet, att bevaka ett mer individuellt perspektiv. Jag gillar grunden i den moderata politiken. Och när jag blev aktiv mötte jag många människor med samma funderingar och värderingar som jag själv.

Har du någon politisk förebild?
– Margaret Thatcher och Ronald Reagan. De stod för en borgerlig politik och hade ett mod jag beundrar. De vågade stå för sin politik och var redo att driva sin åsikt framåt. Individer som stod så långt ifrån populism som möjligt. Två väldigt starka förebilder som var aktiva när jag växte upp.

Någon annan förebild?
– Jag har en enorm respekt för människor som gör valet att välja ett yrke som gör samhällsnytta, som sjukvårdspersonal, poliser och brandmän. En sådan person är min blivande fru, som är sjuksköterska och blivande barnmorska. Hon är en idol för mig.

Vilket är ditt politiska mål?
– En politisk karriär är inte mitt mål, min ambition var aldrig att bli kommunalråd. Jag har visserligen sagt att jag vill bli kommunstyrelseordförande, men det beror på att jag likställer det med att vi kommer till makten. Jag ser inte att jag arbetar som heltidspolitiker i mer än tio år.
– Mitt stora mål är att förändra genom politiken, att göra bra saker, att vara med och utveckla Lerum i en positiv riktning. Jag vill kunna titta tillbaka och vara stolt över min drivkraft och ambition att förändra.

Vilket annat parti skulle du rösta på om du var tvungen?
– En jättesvår fråga. Det måste bli ett borgerligt parti. Låt mig fundera…
– Idag säger jag Kristdemokraterna. Jag tycker att KD nationellt är jättemodiga, och lokalt står partiet för en sund politik som ligger nära M.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?
– Min absolut största hjärtefråga är den psykiska ohälsan. Det kommer bland annat sig av perioden i grundskolan när jag inte mådde bra. Sedan har också många vänner och andra gått igenom psykisk ohälsa. Jag tänker tillbaka på min allra första insändare i LT och i den skrev jag att det är okej att gråta. Jag tror att det är viktigt att tänka på de mjuka värdena också, inte bara på de hårda.
– En annan hjärtefråga är näringslivsfrågan. Det är lätt att ha föreställningen att näringsliv är något som bara existerar, en självklarhet, men så är inte fallet. Vi behöver jobb att gå till, och anledningen till att vi har jobb är för att någon har skapat jobbet. I Lerums kommun måste vi skapa ett klimat som gör det möjligt för näringslivet att växa.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?
– Varje gång vi har mött en motgång i ett val, och hela 2014 var en enda stor motgång. Det gick dåligt i valet till Europaparlamentet och vi förlorade dessutom makten både nationellt och lokalt. Det gör ont för att det är jobbigt, men det är alltid välförtjänt. Det finns ingen oförtjänt valförlust, det är väljarna som väljer. Det goda den här perioden har fört med sig är att vi har blivit avsevärt mycket mer ödmjuka och det gör oss starkare.