• GLATT BESÖK. Skåpägaren Anders Axelsson fick nyligen fint besök av antikrundans Max Sjöberg.
  • INTRESSERAD AV ALLT GAMMALT. Det var inte spegeln Max Sjöberg skulle titta på, men han kunde inte låta bli.
  • EXTRA VÄRDERING. Max Sjöberg, vapen och leksaksexpert i Antikrundan, bjöd på lite extra information om svärdet. Svärdet tillverkades runt 1810 och med balja värt 3 000 kronor
  • SKÅPET. Det var det här skrymmande skåpet som lockat Antikrundan till familjen Axelsson i Floda. Siffrorna tyder på att skåpet tillverkades 1778.

Anders fick besök av Antikrundan

Floda

I morgon börjar inspelningen av TV-programmet Antikrundan på Nääs, men Anders Axelsson har redan fått besök av en av programmets expert, Max Sjöberg.
Anders har ett skrymmande skåp från 1778, som han gärna vill få värderat.

– Jag är ett väldigt stort fan av programmet och förutom Sportnytt är den sändningstiden helig för mig, berättar Anders en lite stund innan experten anländer.

– Det här ska bli väldigt spännande.

Skåpet som Anders och hans fru Marlene vill få med i Antikrundan har året 1778 inristat. Utan tvekan har det många år på nacken.

– Skåpet har stått hos mina föräldrar i många år och jag vet också att det innan det stod hos min pappas faster, förklarar Anders.

– Jag tycker det är väldigt vackert.

Även Antikrundans vapen- och leksaksexpert Max Sjöberg tyckte det var ett fint skåp. Eftersom han bestämde att skåpet skulle fraktas till Nääs, och kanske komma med i programmet, ville han inte uttala sig om något, men sa att det var väldigt intressant.

– Det här skåpet är klart lite udda, och vi hämtar det dagen innan inspelningen, sa han och fortsatte:

– Därefter får vi se om det kommer med i programmet.

Max Sjöberg är en av fem experter som varit med sedan starten av Antikrundan för 30 år sedan. Varje år besöker teamet, som består av drygt 30 experter på olika områden, sex olika städer. Men först åker de runt till människor som skickat in bilder på sina skrymmande föremål, därmed besöket hos Anders Axelsson och hans familj.

– Jätteroligt att de tog sig tid att komma hit, säger Anders.

– Det ska bli spännande att höra vad de har att säga om det.

Programmet spelas in under de varma sommarmånaderna, men börjar sändas först i januari. Programledare är Anne Lundberg.

– Det tar oss tolv timmar att spela in på varje plats, som resulterar i två entimmesprogram, berättar Max Sjöberg.

– Det kommer mängder med människor som vill få sina föremål värderade och det handlar om alla åldrar. Det här är ett härligt sätt att sprida kunskap om den äldre generationen.

Och visst har programmet blivit populärt. Förra året sågs varje avsnitt i snitt av 1,6 miljoner tittare och omkring 1 500 personer brukar komma till inspelningarna för att få sina saker genomgångna och värderade.

– Vi har ett otroligt roligt jobb och får träffa mängder av människor och höra fantastiska historier, säger Max Sjöberg.

– En stol är alltid en stol, men historien bakom kan vara fascinerande. För oss är inte värdet det viktigaste utan just historien bakom. Jag kan gå i spinn när jag får se något intressant.

Alla är välkomna till inspelningen på Nääs, som börjar klockan tolv i morgon, torsdag. Men det finns ett krav.

– Entrébiljetter är att man måste ha med sig minst en sak att visa upp, men vi värderar inte frimärken, mynt eller instrument, konstaterar Max Sjöberg.

– Jag ser fram mot inspelningen där folket blir glada, besvikna, överraskade och ibland även chockade.