• Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger
  • Foto: Per Anger

Disa Molin kan bli Årets konditor

Lerum

Disa Molin från Lerum är en av finalisterna som har chans att vinna den prestigefulla titeln Årets konditor.
– Det är bara en sak som gäller och det är att vinna, säger hon.

Disa Molin är uppvuxen utanför Uppsala men flyttade till Västkusten efter att ha träffat kärleken. Sedan tio år tillbaka är hon bosatt i kommunen där hon bor tillsammans med sin make och deras fyra barn.

Sin grundutbildning till konditor/bagare gick hon på Burgårdens utbildningscentrum i Göteborg 2006/2007. Därefter jobbade hon några år innan hon gick en vidareutbildning till konditor 2011-2012 där hon efter ett två dagar långt prov tog sitt gesällbrev.

Efter utbildningen jobbade Disa på Margaretas bröd & bakverk i Mölndal, men sedan i höstas är hon anställd som konditor på Nääs fabriker hotell och restaurang.

2013 deltog Disa Molin i finalen av Årets konditor och kom då trea. Året därpå var hon med i tv-programmet Dessertmästarna och kom också då på tredje plats. Nu är hon åter klar som finalist i tävlingen Årets konditor.

– Jag vill bryta trenden med att vara den ständiga trean. Nu är det bara en sak som gäller och det är att vinna, säger hon.

Finalen hålls 11-12 oktober under Bak- och chokladmässan i Stockholm. Och för Disa pågår förberedelserna för fullt inför tävlingen, som den här gången har temat ”tivoli”.

– Just nu håller jag på att ta fram och sätta alla smaker jag vill ha, jag har en ganska tydlig bild av vad jag vill göra och vilka smaker jag ska använda, säger hon.

– Det måste vara perfekta smaker, perfekt textur och snittytan på tårtan måste vara perfekt. Så just nu jobbar jag med att få fram de perfekta bakverken. När det är klart börjar jag att träna för att sätta tiderna, vi har vissa tider vi måste hålla i tävlingen, fortsätter hon.

Fyra delmoment

Finalisterna har totalt tio timmar på sig, fördelat över de två dagarna, att genomföra fyra delmoment: tårta, tre sorters söta finger foods, en tallriksdessert och ett hemligt moment.

– Det måste vara en perfekt smakupplevelse när juryn smakar allt och framför allt måste allt vara klart. Är man inte klar i tid får man avdrag per minut och jurymedlem, så man kan förlora ganska många poäng. Allt måste sitta på tävlingsdagen, säger Disa Molin.

Den som vill vara med i tävlingen har fått ansöka med ett recept och en bild på en tårta. Av alla sökande valdes tio personer ut till en semifinal dit deltagarna fick ta med sig sina tårtor för bedömning. Från semifinalen gick sedan fem deltagare, däribland alltså Disa Molin, vidare till finalen och chansen att ta hem titeln som Årets konditor.

– Det är roligt att vara med i tävlingar eftersom man pressar sig själv till att utvecklas. Man lär sig nya saker, både inom yrket och om sig själv, och det är något jag gillar, säger hon.

Favoritbakverket just nu är kanske inte ett bakverk i traditionell mening, utan en svalkande svartvinbärssorbet som Disa gärna frestar gästerna på Nääs fabriker med. Smaken påminner henne om mormoderns svartvinbärssaft.

– Jag gillar att äta bakverk som väcker minnen och gör att man tänker tillbaka på barndomen.