Foto: Peter Bladskog
Tacksam. "Det är en väldigt fin skara tidigare vinnare och fantastiskt att få vara en i raden av dem", säger Årets sjövikare Anna Ihrén.

Flitig författare Årets sjövikare

Sjövik

Fjädrarna i hatten duggar tätt för Anna Ihrén. Efter nomineringen till Sveriges bästa deckarförfattare har hon nu blivit utsedd till Årets sjövikare.
– Många känner att de inte blir uppskattade på sin egen bygd men det har jag verkligen blivit, säger hon.

För två veckor sedan skrev LT om att Anna Ihrén är en av tolv som har nominerats till Årets deckarförfattare – läsarnas pris, bland kända namn som Camilla Läckberg och Mari Jungstedt. Det skulle inte dröja länge innan nästa positiva överraskning kom, beskedet att hon är Årets Sjövikare 2018.

– Jag blev väldigt glad och tycker samtidigt att jag inte är värd det med tanke på hur många sjövikare som jobbar hårt för bygden, säger hon.

Men med hjälp av sin deckarserie om morden på Smögen har hon hjälpt till att sätta Sjövik på kartan då delar av böckerna utspelar sig runtomkring i trakten och i ett hus som enligt författaren själv är slående likt hennes eget.

Under sina åtta år som sjöviksbo har hon knutit orten nära hjärtat.

– Det är fruktansvärt vackert. Jag brukar säga att det är vackert åt vilket håll man än tittar, om man tittar ner mot sjön, upp mot skogen, eller mot ängarna, säger Anna Ihrén.

Dessutom imponeras hon av alla invånare som jobbar hårt för bygdens utveckling. Invånare som hon känt ett stort stöd ifrån sedan hon debuterade som författare 2014.

– Årets sjövikare är ett väldigt ärofyllt pris. Många känner att de inte blir uppskattade på sin egen bygd men det har jag verkligen blivit, inte bara nu utan sjöviksborna har köpt mina böcker sedan första dagen och stöttat mig på alla sätt, säger hon.

Gav inte upp

Debutromanen Strandsittaren släppte Anna Ihrén på egen hand efter att ha blivit refuserad av 23 förlag. Numera ges hennes böcker ut av Stockholmsbaserade Mima förlag och totalt har hon sålt över 100 000 exemplar.

Hittills i år har den flitiga författaren hunnit ge ut två böcker och i höst kommer två till. Än så länge är det under pendlingen mellan hemmet i Sjövik och kommunikatörsjobbet i Göteborg som historierna växer fram, men drömmen finns om att slå sig in bland den lilla skara som kan leva på sitt författarskap.

– Om den ekonomiska möjligheten uppstår vill jag gärna skriva på heltid, men det är en enorm utmaning. Det ska inte bara gå bra en månad utan varje månad året om. Men jag kämpar åt det hållet. Att ge ut fyra böcker på ett år och jobba samtidigt är lite mycket kanske. Risken är att man inte orkar leverera.

Firas på Sjöviksdagen

Den 1 september tar Anna Ihrén emot priset i samband med Sjöviksdagen på Bohlins torg, och det blir med lite skräckblandad förtjusning som hon kliver upp på scenen.

– Jag brukar alltid gråta i såna sammanhang för jag är väldigt lättrörd, säger hon.

Årets sjövikare utses av Föreningen Sjövik. Sedan 2003 har man delat ut priset till en eller flera personer som gjort något betydelsefullt för samhället och satt Sjövik på kartan.