Foto: privat
Sebastian Forsling.

Forsling taggad inför U16-EM

Basket

I morgon, torsdag, inleder det svenska U16-landslaget i basket EM i Sarajevo och i laget finns Sebastian Forsling från Lerum.
– Det känns pirrigt men väldigt roligt för det är något jag har haft som ett mål länge, säger han.

Sebastian Forsling blev uttagen i ungdomslandslaget för första gången förra sommaren och efter Nordiska Mästerskapet i slutet på juni åker han till Bosnien och Hercegovinas huvudstad med viss mästerskapsrutin.

– Jag har alltid velat få representera mitt land i ett EM. Jag är jättetaggad på att få möta länder som Irland, Portugal och Rumänien och trodde aldrig att jag skulle komma så här långt när jag började med basket.

Vad har ni för chanser?

– Jag tror att vi minst kan ta oss till en semifinal men även vinna allt. Vi är ett lag med många olika förmågor så det är svårt för andra lag att scouta oss.

Vad är det framför allt som du själv vill bidra med?

– Jag bidrar med bra och positiv energi, kan ta många returer men även vara en ledare i försvaret. Jag brukar göra runt tio poäng och några assist per match, men det är framför allt energin som jag bidrar med när jag är inne på planen.

EM pågår till och med 19 augusti och därefter börjar han på gymnasiet i Mark, som är ett av två riksidrottsgymnasium i basket. Sebastian kom in som en av sju killar i årskullen födda 2002. Det känns lite nervöst att lämna föräldrahemmet redan som 16-åring, men han är övertygad om att flytten kommer att betyda mycket för basketkarriären.

– Jag kommer utvecklas mycket mer för jag kommer träna åtta gånger i veckan och jag kommer även att ha samma tränare som jag har i landslaget. Han har själv spelat i bland annat Spanien, USA och Serbien så jag kommer kunna träna som de gör utomlands. Det kommer även hjälpa mig att bli sedd och efter gymnasiet kanske jag kan börja spela utomlands.

Samtidigt tycker Sebastian att det känns tufft att lämna kompisarna i Lerum Basket, men han kommer att fortsätta hålla kontakten och förhoppningsvis hinna stötta dem från åskådarplats då och då.

– Jag måste även tacka mina coacher Marcus Olsson och Rasmus Brodin som har trott på mig hjälpt mig utvecklas.