I toppen. Helena Gellerman är förstanamn på Liberalernas riksdagslista för Västra Götalands läns västra.

Gellerman (L) siktar på riksdagsplats

Lerum

Liberalernas Helena Gellerman satsar på en plats i riksdagen.
– Jag kommer med all sannolikhet att väljas in, slår hon fast.

Förra valet var Liberalerna det sjunde största riksdagspartiet med 19 mandat. Om det går bättre eller någorlunda lika är chansen att Lerumsbon tar en plats väldigt stor, hon är som sagt förstanamn på den regionala listan för valkretsen och åttondenamn på den nationella listan.

Helena Gellermans politiska engagemang finns med sedan barnsben, men det var först 2006 hon engagerade sig partipolitiskt, och kom med i kommunfullmäktige. Att det skulle bli just Liberalerna, eller Folkpartiet som partiet hette då, var det ingen tvekan om.

– Det var helt självklart för mig, jag har samma värderingar som partiet, konstaterar hon.

Varit aktiv

Sedan dess har hon varit kommunpolitiskt engagerad, och har bland annat varit med och gjort tio kommunbudgetar som har vunnit majoritet i kommunfullmäktige. Hon har också varit en stark debattör när det gäller höghuset på Konsumtomten.

I sitt yrkesliv är hon civilingenjör med en 30-årig karriär inom fordonssektorn. Senaste tiden har arbetsfokus legat på självkörande bilar.

– Med tanke på att tekniken kommer lösa många problem är min bakgrund bra, det är viktigt att vi får in många som förstår teknik i riksdagen, slår hon fast.

Olika aspekter

Hon tycker också att arbetet med de självkörande bilarna i sig är relevant.

– För den typen av bilar kommer att påverka samhället stort. Vi behöver till exempel inte stora parkeringshus, och om man bygger parkeringshus idag bör man bygga dem så att det lätt går att konvertera för att inhysa annan verksamhet.

Även arbetsmetoderna från yrkeslivet är något hon tror sig ha nytta av.

– Jag arbetar mycket i EU-projekt och där gäller det att kunna samarbeta med personer som kommer från olika kulturer. Samma sak gäller i politiken, man behöver samarbeta med personer från olika politiska partier, säger hon.

Helena Gellerman kommer från en politikerfamilj. Båda föräldrarna har varit politiskt aktiva. Mamma Kerstin Gellerman var riksdagsledamot och kommunpolitiker i Lerum och pappa Olle Gellerman arbetade som politisk redaktör på Göteborgs-Posten och var kommunpolitiker. Hon har även påbrå från morfar Emil Lagerkvist, som var politiker för de Frisinnade landsföreningen i första kammaren 1916-1919.

Ser problem

Hon är en stark anhängare av personröstning och har insett ett problem.

– Den som vill personrösta på personen som är förstanamnet på listan ska kryssa förstanamnet för att rösten ska gälla som en personröst. Jag har pratat med flera personer som har blivit chockade när jag har förklarat det, de har trott att de har personröstat på förstanamnet när de inte har kryssat någon. Men så är det inte. Det är ju viktigt att veta nu när förtidsröstningen har börjat. Det gäller alla partier och är viktigt för demokratin, slår hon fast.