Gretafestival för olika smaker

TOLLERED

Tollered blommade upp i lördags då Gretafestivalen stod i fokus.
Under dagen var det aktiviteter för barnen, sedan stråkkonsert i Tormod Tvete Viks trädgård och slutligen svängig musik från två scener i Gretabergsparken.

Under dagen fanns Cirkus Unik på plats i Gretabergsparken och hjälpte barnen att gå på lina, jonglera eller åka kängstyltor. De bjöd också på en egen show. Barnen verkade ha roligt när de provade på de olika konsterna eller deltog i de olika workshoparna.

Runt två-tiden samlade Markus Eriksson en skara på ett 20-tal personer för att göra en historisk vandring genom Tollered, där de fick spännande kunskaper om bruksorten, men också om Peter Wilhelm Berg. Slutstationen var Tormod Tvete Viks trädgård där det bjöds på klassisk stråkkonsert med Afternoon tea.

– Det är första gången vi gör en sådan här sak och det har varit lite av en dröm att öppna upp vår trädgård och bjuda på kammarmusik, förklarade kompositören Tormod, som själv komponerat ett av de framförda styckena.
– Min bror har gjort något liknande i Norge och lite av trenden just nu är ju att bjuda på musik ”hemma hos”. Det är ju också ett sätt att få folk att öppna upp öronen för en musikstil, som de annars kanske inte lyssnar på.
– De fyra musikerna är toppmusiker i Symfonikerna och är alla solocellister, berättar Petra Kloo Vik, som ansvarar för barn och ungdomsverksamheten i Symfonikerna.
– Det är kul att kunna bjuda på detta i vår trädgård.

Det var många som lockats till trädgården och det kändes som nästan halva Tollered var där. Detsamma gällde kvällen då Gretabergsparken fylldes av musik från två scener.
– Särskilt roligt tycker jag det var att Lerumstjejen Amanda Andreas gjorde ett imponerande framträdande med Augustifamiljen, säger Markus Eriksson, en av många arrangörer.
– Vi är mycket nöjda med hela festivalen.

  • ANN-CHARLOTTE EDGAR