I Tollered förbereds Gretafestivalen för fullt. Det är mycket som ska fungera innan den händelserika lördagen, som är den 18 augusti.

Gretafestivalen för tredje gången

TOLLERED

Edda Magnason blir ett av dragplåstren på Gretafestivalen på lördag. Förberedelserna inför dagen är i full gång.
Nytt för i år är att festivalen fått tillstånd att servera alkohol och den klassiska timmen med Afternoon tea i kompositören Tormod Tvete Viks trädgård.

– Det är roligt att den här parken, som vi nu kallar Gretabergsparken, får nytt liv, säger en av de ansvariga, Stefan Permanto, som bott i Tollered sedan 2001.
– Det startade med att jag och min granne Simon Ljungman funderade över möjligheten att ordna en festival. Han är ju med i Augustifamiljen, och känner väldigt många människor inom musikbranschen.
Det är tredje gången som Gretafestivalen ordnas i Tollered och arrangörerna säger att de börjar bli varma i kläderna. Att de det här året startade förberedelserna lite tidigare och att det varit mer organiserade. Ett 15-tal av de 1 000 boende i Tollered jobbar ideellt med förberedelserna.

De två tidigare åren har festivalen varit en succé med tunga artistnamn och slutsålda biljetter. Förra året var dragplåstren Miriam Bryant, Simon Ljungman och Nynningen och året dessförinnan Weeping Willows, Lillasyster och Nicki and the Dove.
– Första året var festivalen på en tisdagskväll, men det berodde på att Weeping Willows var i krokarna och frågade Simon om det fanns något gig i närheten, förklarar Andreas Bladini.
– Han föreslog Gretafestivalen och det blev en väldigt bra spelning.

Det här året sker alla aktiviteter runt dansbanan och börjar klockan elva med gratis barnaktiviteter. På plats finns bland annat Cirkus Unik och flera olika workshops.
– Nytt för i år är att vi kommer att ha en mat och här finns olika foodtrucks, men det går utmärkt att ta med sin egen picknick-korg, säger Cecilia Oldeqvist.

Ytterligare en nyhet är att kompositören Tormod Tvete Vik öppnar upp sin trädgård. Där blir det Afternoon tea samt en timmes klassiSk musik med en stråkkonsert, som är specialarrangerad av trädgårdsägaren. Konserten är kostnadsfri.
Inför kvällens spelningar tar arrangörerna ut en inträdesavgift på 400 kronor, för att bland annat betala alla banden. De i sin tur sänker sina gage, för många tycker det är mysigt att spela på dansbanan och anser att det är ett fräckt ställe att spela på.
– Många företag sponsrar oss och känner att de vill vara en del av festivalen, konstaterar Stefan Permanto.
– Det finns mycket talanger inom olika områden här i byn och vi har även en egen brandman.

Brandmannen Emil Källström jobbar till vardags som brandman på räddningstjänsten i Västra Frölunda, men har lördagen till ära fått det ärofyllda arbetet att se till att ingenting tar eld.
– Det är bra att en person kan fokusera sig på just den delen, säger han.
Omkring 15 band, bland andra Promoe, Stina Velocette och Kristina Issa, kommer att framträda från två olika scener och diskjockeyn är brandmannen Emil Källström. Bland dragplåstren kommer Edda Magnasson och Augustifamiljen med Simon Ljungman att uppträda. Augustfamiljen är bland annat känt för att vara kompband i SVT:s På Spåret.

Edda Magnason är mest känd för sin tolkning av Monica Zetterlund i filmen Monica Z. Hon spelar titelrollen och sjunger på soundtracket, som hade premiär den 13 september 2013. Filmen handlar om musikern Monicas artistliv och stormiga kärleks- och familjeliv.
Under sex månader trängde Edda in i Monicas liv och tränade hårt för att förvandla sin skånska till stockholmska. Hon lyssnade på Monicas musik och studerade filmer för att lära sig artistens rörelser och ansiktsuttryck.

För sin roll har hon blivit prisad med en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll samt fått Såstaholmspriset för sin rollprestation.
Gretafestivalen har fått sitt namn efter Greta Berg, som bodde på Ekudden och drev spinneriet Nääs Fabriker tillsammans med sin bror Gunnar. Hon hade själv inga barn men brukade ge julklappar till alla skolbarn i Tollered på ett uppskattat evenemang i Österlyckan. Många vägar och platser i orten är uppkallade efter personer, men så vitt festivalarrangörerna vet var det inget som var uppkallat efter Greta tidigare.
Biljetterna till festivalen är redan släppta och närmare 400 har sålts. Finns det några kvar kan de köpas vid festplatsen, men tidigare år har de varit slutsålda.

 

  • Ann-Charlotte Edgar