• Tar över rodret. Renée Jeryd är det nya toppnamnet för Socialdemokraterna i Lerum.
  • Nytt jobb. Dennis Jeryd steppar ner från den politiska toppen.

Lerums nya starka kvinna

Lerum

Socialdemokraterna i Lerum byter toppnamn. Renée Norgren Jeryd tar över tronen efter Dennis Jeryd.

Renée Norgren Jeryd har en gedigen karriär som politiker, hon har dels haft olika uppdrag i Lerums kommun och dels suttit i riksdagen. Hon är också ordförande för Socialdemokraterna och vice ordförande i kommunfullmäktige. Nu blir hon alltså partiets toppnamn i kommunen.

Hur känns det?

– Omtumlande men roligt. Jag är oerhört stolt. Det är ett stort förtroende att förvalta och jag tror att det är viktigt att vara ödmjuk inför uppdraget.

Likt tidigare år kommer hon att vara starkt engagerad i valrörelsen, och det blir också hon som ska vara representant i de kommande debatterna.

Renée Norgren Jeryd engagerade sig i partiet under tidigt 90-tal och fick sitt första uppdrag några år senare. Hon arbetade tidigare som undersköterska och var ombud på fackföreningen Kommunal. Att det skulle bli just Socialdemokraterna var självklart.

– Jag tror på deras värderingar, eller förresten jag ska väl säga att jag tror på våra värderingar, säger hon med ett skratt och utvecklar:

– Rättvisa, solidaritet, jämlikhet, jämställdhet och framför allt allas lika värde är viktiga frågor för mig, och det är frågor som Socialdemokraterna står för.

De egna hjärtefrågorna är flera, till exempel att effektivisera den politiska organisationen, fortbildning, jämställdhet och vården.

– Vi ska ha Sveriges bäst vård, och för att uppnå det tror jag att det är viktigt att personalen får goda villkor. Vi ska erbjuda heltidstjänster, fast anställning och fler anställda inom vården, slår Renée Norgren Jeryd fast.

Vad är ditt mål nu?

– Det är självklart att vi vinner valet. Vi har visat resultat och samarbetsvilja under den gångna mandatperioden och det tror jag är viktigt för framgång, vi har inte bara samarbetat med de andra partierna utan också näringsliv och allmänhet.

Kan du tänka dig att samregera med borgerliga partier?

– Självklart, jag tycker att det har fungerat väldigt bra den här mandatperioden.

Lerumspolitiken är till väldigt stor utsträckning ledd av kvinnor. Förutom Renée Jeryd har vi Lill Jansson, L, Eva Andersson, C, Katarina Kuzmanovic, MP, Annelie Lundström, KD, Anette Holgersson, V, samt Elinore Morris, Fi. Det är endast Moderaterna och Sverigedemokraterna som leds av män, Alexander Abenius för M och Alexander Christiansson för SD.

– Så är det ju, det har jag inte ens tänkt på, säger Renée Jeryd.

Vad tycker du om det då?

– En framgångssaga som nog är ganska unik. Det tyder på att vi släpps fram. I Socialdemokraterna är det Anna-Lena Mellqvist som har banat väg, hon har jobbat jättemycket med att vi ska få in kvinnor i partiet och nu är vi faktiskt fler kvinnor än män.

Andranamn på Socialdemokraternas är också en kvinna, Karolina Roughton.

Renée har varit gift med Dennis Jeryd, men paret skiljde sig nyligen. Han innehar idag kommunens tyngsta politiska position, som kommunalråd och kommunstyrelseordförande, men kommer efter valet att lämna sina uppdrag oavsett hur det går i valet. Dennis Jeryd ska istället bli kanslichef med uppdraget att samordna Socialdemokraternas partidistrikt i regionen.

Varför väljer du att kliva av?

– Efter 14 år i Lerumspolitiken, 12 år i kommunfullmäktige och 8 år som heltidspolitiker kände jag att det var dags att prova något nytt, svarar han.

Sökte du jobbet i regionen eller fick du erbjudandet utan att ha sökt?

– Jag fick uppmaningen att söka jobbet.

Hur känns det?

– Det känns både spännande och vemodigt. Det är spännande att ge sig in i något nytt att vidga vyerna till hela regionen och att få jobba med frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Det är samtidigt vemodigt att lämna Lerum som jag ägnat i princip varje vaken timme framför allt de senaste fyra åren. De senaste fyra åren har det hänt mer i kommunen än sen jag flyttade hit 1990 så det känns också rätt att lämna över till någon annan att fortsätta det som vi har fått fart på.

Vilka reaktioner fick du av dina partikamrater när du berättade att du inte längre vill vara partiets toppnamn i kommunen?

– Det var både förvåning och en del ledsna miner men jag fick många lyckönskningar och jag kommer ju finnas kvar inom Socialdemokraterna men på en annan nivå och har många rötter, vänner och bekanta kvar i Lerum.