Lerumsstudent uttagen i Kinaprojekt

Lerum

Jonathan Lannö från Lerum är en av 16 studenter som har valts ut för att delta i projektet Explore China. Tanken är att studenterna under en resa till Kina ska få inspiration och ökad kunskap om företagande och innovation.

Bakom Explore China finns Carl Pei, en av grundarna till mobiltillverkarföretaget Oneplus. Carl Pei föddes i Kina men flyttade till Sverige som 6-åring. Hans föräldrar bor kvar här medan han själv flyttade tillbaka till det stora landet i öst.

Det nystartade projektet låter svenska studenter möta både lokala entreprenörer och världsledande företagare i Kina. 777 studenter från svenska universitet sökte till programmet, och av dem har 16 valts ut. En av dessa utvalda är Jonathan Lannö, som kommer från Lerum men studerar till Civilingenjör på Karlstad universitet. Resan sker mellan den 20 augusti och 2 september.

Hur känns det?

– Fantastiskt roligt. Att få åka på en sån här resa tillsammans med 15 andra studenter från olika delar av Sverige känns väldigt spännande. Jag är både stolt och smickrad över den här möjligheten och har stora förväntningar på resan.

Varför vill du vara med i programmet?

– Jag har tidigare hört mycket om den kinesiska företagskulturen och hur företagen där växer med en hastighet som är helt obegriplig att förstå. Så att få komma dit och se det med egna ögon känns som en jätterolig möjlighet.

– Kina är ju en av världens snabbast växande ekonomier och jag tror att det finns många saker vi här i väst kan lära oss av. Vill Sverige kunna få fram företag som IKEA, Volvo och Spotify på de globala marknaderna även fortsättningsvis är det viktigt att vi förhåller oss till de förändringar som pågår i världen, och då kan vi inte bortse från 1,4 miljarder människor.

Vad hoppas du att din medverkan ska innebära?

– Många nya insikter och lärdomar. Att få träffa företagsledare och lokala entreprenörer och få höra om deras styrkor, svagheter, framsteg och misslyckanden kommer bli väldigt spännande.

– Jag är full av förväntan och hoppas lämna Kina med en massa nya erfarenheter och idéer. Det kommer också bli väldigt kul att lära känna de andra studenterna som ska med på resan. Jag tror att vi kommer kunna lära mycket av varandra, och det kommer bli värdefullt att få utbyta tankar och reflektioner under resans gång.

Jobbar du fortfarande med Bzzt?

– Japp, Parallellt med skolan jobbar jag fortfarande med Bzzt, vilket är jätteroligt. Det är en spännande resa vi gör med bzzt, så det är väldigt roligt att få vara med om det också. Men det blir ganska långa dagar ibland.

Jonathan Lannö har sedan starten varit med i Bzzt, ett företag som kör taxi i det trehjuliga elfordonet Zbee. Han och Jonas Elisson vann som gymnasieelever kommunens första ljusgröna miljöpris genom sitt arbete med Lerumsföretaget Clean Motion, som tillverkar Zbeen, där de arbetade med just taxiidén. Killarna har därefter ansvarat för många praktiska detaljer när Bzzt utvecklades. Företaget har tidigare haft taxiverksamhet i både Göteborg och Stockholm, men har nu endast kvar verksamheten i huvudstaden, där man expanderar.