Foto: Carina Svensson
Uppradade. Christian Eberstein, KD, Alexander Abenius, M, Eva Andersson, C, Lill Jansson, L, Anette Holgersson, V, Renée Norgren Jeryd, S, Rutger Fridholm, MP, och Christopher Saart, SD.

Löften för bättre skolor

Kommunen

Politikerna var eniga om att skolan behöver bli bättre. Hur detta ska ske har de olika recept för. Fler lärarassistenter, kortare arbetstid för förskolepersonal, gratis kollektivtrafik för skolelever och utvecklad elevhälsa utlovades.

Valet närmar sig och politikerdebatterna är flera, i måndags kväll var det dags för debatt om skolan. Bakom arrangemanget stod Föräldrar i Lerums kommun, Filk.

Föreningen hade bland annat tagit fram statistik för åren 2013 till 2017 från lärarförbundet, som tittade på faktorer som arbetsmiljö och hälsa. Man visade siffror för Lerum och Kungsbacka, kommuner som Filk tyckte borde vara jämförbara, och det var extrem skillnad på placering. Kungsbacka hamnade som sämst på 40:e plats år 2014 och som bäst på 20:e plats år 2013 och 2017. Lerum hamnade på som sämst 210:e plats år 2017 och som bäst 120:e plats år 2015.

Konkreta

Politikerna ombads ge konreta förslag på hur skolan i Lerum ska förbättras.

– Vi vill satsa mer pengar på att utveckla skolhälsovården för bland annat vård av elever som lider av psykisk ohälsa, sa Christopher Saart, Sverigedemokraterna.

– Ökad personaltäthet och avgiftsfria resor med kollektivtrafiken, sa Rutger Fridholm, Miljöpartiet.

– Mer fysisk aktivitet i skolan, tyckte Renée Norgren Jeryd, Socialdemokraterna.

– Vi vill sänka arbetstiden till sextimmarsdag för personal i förskolan, sa vänsterpartiet.

Assistenter

– Vi vill anställa 91 lärarassistenter, som ska underlätta för lärarna genom att utföra arbete som det inte krävs utbildade lärare för. Och så vill vi införa mobilfria klassrum, sa Lill Jansson, Liberalerna.

– Mer pengar till elevhälsan och mer fysisk aktivitet, sa Eva Andersson, Centerpartiet.

– Vi avsätter två miljoner kronor extra till Puls för lärande. Och så vill vi bygga en ny grundskola i Lerum för en halv miljard, sa Alexander Abenius, Moderaterna.

– En nya skola är vi också med på och elevhälsoteam är bra och att röra sig mer är jättebra. Något annat vi vill satsa på är dela upp klasserna under delar av dagen. De som har större behov av hjälp kan gå iväg någon del av dagen och det kan även de som har behov av mer stimulans än de andra, sa Christian Eberstein, Kristdemokraterna.

Det var extremt få som kom för att lyssna och det diskuterades också. En av åhörarna kan ha haft ett recept för att locka fler till liknande tillställningar.

– Min erfarenhet är att det är lättare att få folk till sådana här arrangemang om de inte kommer dit bara för att ställa frågor och lyssna utan också kan bidra med något konkret, sa hon.

Igår kväll var politikerna i Gråbo för att diskutera samhällsbyggnad, sociala miljöer, kommunikation och trygghetsfrågor i kommundelen.

I kväll är det dags för politikerdebatt om näringslivet i Dergårdsteatern. Politikerna får chans att berätta och debattera vad de vill göra för att förbättra företagsklimatet. Under kvällen kommer också Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, och Magnus Kroon, Solkatten, att tala.