• TRIO. Ester Hakvoort, Elise Plate Rosell och Elvira Berglund, alla från Alingsås, känner sig väldigt nöjda med veckan på Sjöviksgården.
  • FÖRSTA GÅNGEN. Hilda Melin är den första under alla år som hade med sig sitt valthorn. Det var debut att spela folkmusik, då hon annars spelar mest klassisk musik.
  • FUNNIT VARANDRA. Ebba Disefalk Bohström och Siri Lindström träffades på Sjöviksgården för fyra år sedan. De säger att veckan är helt fantastisk.
  • BLEV FAST. För tre år sedan kom Marcus Robertsson till Sjöviksgården för första gången. Han konstaterar att nu är han fast.
  • FYLLDE ÅR.Oliver Fransson Lee passade på att fylla 18 år. Han uppvaktades av sina kompisar med presenter, sång och hurrarrop.

Naturlig musikglädje i det fria

Sjövik

Många av ungdomarna på Sjöviksgården konstaterar att det gångna veckan är den roligaste på hela året.
De fyller inte bara sin vecka med spelandet av folkmusik utan knyter även nya kontakter eller återser gamla vänner.

– Det här lägret är så mycket bättre än vad jag vågat hoppas på och jag var faktiskt nervös för att åka hit, säger Ester Hakvoort, som bor i Västra Bodarna.

– Jag tänkte att alla andra skulle känna varandra, men alla är så öppna och här är en så stor gemenskap.

Hon får medhåll av fiolspelande Elise Plate Rosell från Alingsås, som även hon är på lägret för första gången.

– Det var min mamma och min fiollärare som rekommenderade mig att åka hit. Jag spelar mycket klassisk musik, men det är bra för den musikaliska allmänbildningen att även prova på folkmusik.

– Och så har jag fått massa nya kompisar.

Över 30 år

Kursverksamheten i Sjövik har hållit på i mer än 30 år. Det var 1986 som Billy Lätt och Gunnel Johansson kom på tanken med lägret. De var både spelmän och pedagoger inom folkmusiken.

– Det här är Sveriges äldsta spelmansläger för ungdomar. På den första kursen var vi bara 15 deltagare, idag är vi 52, säger Billy Lätt, som är en av de fem musikpedagogerna.

– Folkmusiken har blivit attraktiv för ungdomar.

Att kursen är attraktiv visar deltagarnas snabba anmälningar. Bara några minuter efter attt det gick att anmäla sig kom den första in.

Jenny Gustafsson är en av de fem musiklärare och riksspelmän som håller i lektionerna. Hon har själv varit elev under fyra somrar i början på 90-talet.

– Vi lär ut folkmusik från Västergötland och vi spelar på gehör utan noter, förklarar hon.

– Många av de som är här nu har varit här tidigare, eftersom de fått många fina vänner här. Sjövik har blivit en knutpunkt för dem.

Ungdomarna spelar inte bara tillsammans utan tre timmar mitt på dagen är egentid. Då uppstår spontana aktivieter, där naturligtvis badet står högt på listan och när kvällen kommer fortsätter de 52 ungdomarna att spela tillsammans.

När LT är på besök har alla ungdomarna samlats i matsalen och sjunger Jag må han leva för klarinettisten Oliver Fransson Lee, som denna dag fyller 18 år. Han uppvaktas dessutom med flera presenter och ballonger.

– Det är tredje året jag är här och de andra har uppvaktat mig varje år, säger han.

– De tror att de kan överraska mig, men det kan de inte.

Första valthornet

Redan första dagen delas deltagarna in i grupper efter sina förkunskaper och får bland annat lära sig harmoni­lära och grunderna i improvisation. För första gången spelar en elev valthorn, vilket aldrig tidigare skett sedan starten 1986.

– Jag spelar egentligen inte folkmusik utan klassisk musik och på musikhögskolan i Skövde var det några tjejer som brukar åka till Sjöviksgården. Jag tänkte att jag ska testa det och det har varit väldigt roligt och givande, även om jag inte är van att spela på gehör, men jag blir bättre och bättre, säger Hilda Melin.

– Jag tycker valthorn är ett intressant instrument och har en väldigt fin klang. Det går att göra väldigt mycket med ett valthorn, tydligen även spela folkmusik.

Det är Västergötlands spelmansförbund med stöd från Sveriges spelmäns riksförbund, ABF och Västragötalandsregionen som arrangerar veckan.

Lägerveckan avslutas med en konsert i Sjöviks kapell av ungdomarna för släkt och vänner. Den 11 augusti medverkar de i en konsert på Omungastämman.