Foto: Göran Hægermark

Nytt historiskt bygdespel i Gråbo

GRÅBO

Följ facklan är en vandring genom Gråbo och dess historia. I teater och musik vandrar publik och aktörer till den tredje anhalten, som är Korpakullen.

Iréne Johansson är projektledare, eller som hon på skämt säger, teaterdirektör, för bygdespelet Följ facklan som spelas den 8 september. Korpakullen blir resans stopp.
Det historiska skådespelet handlar om en verklig händelse som ägde rum 1611. Lundbyborna försökte hindra en dansk trupp från att plundra kyrka och prästgård och la sig på pass vid Korpakullen.
– Korpakullen är från början en bronsåldersgrav, därefter en offerplats där man förmodligen offrade åt Oden och under krigsåren var det en strategisk utkiksplats och enklare befästning, kan Iréne Johansson berätta.

Lokala aktörer
I bygdespelet medverkar ett 20-tal lokala aktörer, varav några är ganska vana vid att uppträda.
– Jag och min syster Maj Mod har förberett vissa givna händelser och repliker, men i stora delar är aktörerna fria att improvisera, berättar Iréne.

Vandringen äger rum på kvällen den 8 september, men först blir det konsert i kyrkan innan det bär av mot Korpakullen. För att komma i stämning spelas det renässansmusik av bland andra elever från Kulturskolan, lokala instrumentalister och Ronjakvartetten. Sammanlagt kan det handla om 20-talet musikanter.

Föreställningen startar på kyrkbacken och sedan går publik och skådespelare till Korpakullen. Spelet avslutas vid kyrkstugan med dansk/svensk förbrödning, enklare danser och varm korv. Det är Stora Lundby scoutkår som inte bara är fackelbärare, utan även står för förtäringen.

Vid regn blir det bygdespel inne i kyrkan och i kyrkstugan. Konserten börjar klockan 19.00.