Så här vill KD styra Lerum

Nyheter

Annelie Lundström

Ålder: 52 år

Bor: I Gråbo men snart i Floda

Familj: Sambon Ulf, barnen Jim, Nanna och Tove samt barnbarnen Ellie, Lova, Moa och Iris

Gör: Ambulanssjuksköterska

Aktuell: KD:s förstanamn i Lerums kommun inför valet den 9 september

Hur och när väcktes ditt politiska engagemang?
– När jag hade barnen tyckte jag att kristdemokratin hade den bästa familjepolitiken och jag tycker att den har blivit ännu bättre sedan dess. Det är många år sedan jag hade små barn, men redan då tyckte jag att det var självklart att familjerna bäst visste hur de ville ha sitt liv för att få det att fungera på bästa sätt.

Det är en sak att gilla ett partis politik och en annan sak att engagera sig politisk och vilja företräda partiet. Vad var det som gjorde att du tog det steget?
– Jag har alltid varit samhällsintresserad och som många andra suttit hemma vid köksbordet och tyckt en massa, men jag tänkte att det här behöver man faktiskt engagera sig i. Jag önskar att fler tänkte så, för jag vet att det är fler människor som just sitter och pratar men inte engagerar sig.

Har du någon politisk förebild?
– Alf Svensson. Jag skulle vilja säga Astrid Lindgren. Jag vet att hon inte var en politisk person, men hade hon varit det hade jag gått med i hennes parti. Hon är ett stort föredöme.

Varför?
– Jag tycker att hon var så fantastiskt klok i sin ödmjukhet. Hennes citat “ge barnen kärlek, mer kärlek och ännu mera kärlek så kommer folkvettet av sig själv” tycker jag är strålande bra.

Och Alf Svensson?
– Han är också en klok, vanlig människa. Fastän vi haft två partiledare efter honom får han väldigt mycket applåder och ovationer när han visar sig vid våra möten. Han är fortfarande en väldigt tydlig förebild i partiet.

Vilket är ditt politiska mål?
– Det är på kommunnivå där jag lever och bor. I mitt yrke kan jag ofta se att människor kommer i kläm och att saker inte fungerar riktigt som de borde göra. Jag vill försöka jobba med frågor som rör våra gamla och våra familjer. Trygghet, vård och omsorg är våra grundpelare, och det är ännu viktigare idag i den oroliga tid vi lever i. Det är många barnfamiljer som känner otrygghet på många olika plan, jag vill vara med och stötta och hjälpa.

Vilka är dina personliga hjärtefrågor?
– Att barnen ska känna trygghet genom sina liv, både i förskola och skola men även i familjen. Och att våra äldre ska få åldras värdigt och tryggt.

Om du var tvungen att rösta på ett annat parti, vilket skulle det vara?
– Oj vad svårt, det får bli ett borgerligt parti. Vi har varit väldigt tydliga att vi vill jobba i en allians så Centern ligger jag kanske närmast.

Vilken politisk händelse har påverkat dig mest?
– Det finns många viktiga och stora händelser. Men det senaste är nog Trumps uppsving i USA som jag känner stor oro inför, och ser liknelser med det som händer i Sverige idag.
Per Anger