Foto: Daniel Elfvelin
Efterlängtat byte. I augusti börjar det fem veckor långa arbetet med att byta konstgräset på Stenkullen IP. Här en bild från vårens derby mellan Stenkullen Goik och Floda Boif.

Trasigt konstgräs i Stenkullen byts ut

Stenkullen

Nu är det dags för nästa fotbollsplan att få nytt konstgräs. Nästa vecka startar arbetet med att byta underlaget på Stenkullen IP.
Någon repris på problemen som varit med Rydsbergsplanen lär det inte bli då man använder ett beprövat gummigranulat.

Det är på grund av att det nuvarande konstgräset är slitet och har spruckit på flera ställen som kommunen byter underlaget.

– Fotbollsmässigt så får vi ett bättre underlag som inte är lika hårt och halkigt som nuvarande. Det blir färre skador på grund och färre som halkar bredvid planen, säger Ove Nilsson, klubbchef i Stenkullen Goik. 

– Ett bättre underlag ger bättre möjligheter för utveckling och även en bättre upplevelse för utövare och gör oss attraktivare som klubb, fortsätter han

LT har skrivit flera artiklar om konstgräsbytet på Rydsbergsplanen som i mitten av juni fick nytt fyllnadsmaterial, då det nya underlaget tillverkat av industriproducerat gummi, kokosfiber och kork inte klarade av kyla.

Byter tillbaka

– Det finns inga risker att det blir samma missöden som med Rydsberg utan vi använder oss av sand och SBR, säger Lena Nilsson, fritidsintendent med ansvar för anläggningsfrågor.

Anledningen till att kommunen gick ifrån den här typen av gummigranulat när man bytte konstgräset på Rydsbergsplanen i höstas var att den nya sorten anses mer miljövänlig. För att förhindra att SBR-granulatet påverkar naturen bygger man nu en uppsamlingsbrunn med så kallade granulatfällor.

Klart om fem veckor

Kostnaden för hela projektet är knappt 2,7 miljoner kronor och innefattar även ett staket på ena kortsidan. Arbetet startar alltså nästa vecka och ska vara klart inom fem veckor.

Stenkullen Goik:s naturgräsplan räcker inte för att täcka behovet under den perioden. För att klubbens lag ska kunna träna och spela vissa matcher kommer man även att använda Hundplan, Knappekullas plan i Lerum och andra lediga konstgräsytor.

– Jag har styrt om matcher så många av våra lag u-lag bara lirar bortamatcher under perioden, säger Ove Nilsson.