Foto: Maria Richtnér
Kalle Wållgren.

Wållgren uttagen till ungdomsfinnkampen

Friidrott

Efter ett par skadefyllda år har häcklöparen Kalle Wållgren gått från klarhet till klarhet under säsongen. Nu kommer den stora belöningen – en plats i helgens Ungdomsfinnkamp i Tammerfors.

17-åringen från Lerum Friidrott imponerade stort i SM för några veckor sedan när han satte personligt rekord på 300 meter häck och tog ett silver i sin åldersklass. Nu väntar den första tävlingen utomlands när han ska delta i den prestigefyllda landskampen mot Finland, där ungdomarna tävlar parallellt med seniorerna.

– Det ska bli jätteroligt att få representera landslaget, det har jag aldrig gjort innan så det ska bli jättespännande och det blir en ny erfarenhet, säger Kalle Wållgren.

Hoppet om en biljett till Tammerfors väcktes i och med SM-medaljen, då två deltagare från varje land tävlar i de olika grenarna. Något långsiktigt mål har det dock inte varit.

– Egentligen har målet bara varit att kunna tävla ordentligt, men det har gått bra och att jag kommit med är en bonus.

Under lång tid har häcktalangen nämligen kämpat mot skador. Växtvärk har under ett par säsonger orsakat smärtor i rygg och höft.

– Jag har inte kunnat springa ordentligt, men den här säsongen har jag i stort sätt kunnat träna som jag vill och kunnat göra allt fullt ut.

Kalle Wållgren har putsat sitt personbästa flera gånger under året, senast alltså i SM med tiden 38,52 sekunder. Detta trots att han slog i en av häckarna och tappade fart. I Ungdomsfinnkampen kommer distansen dock att vara 400 meter häck.

– I Sverige springer man 300 meter fram tills man är 18 år, men nu springer vi enligt internationella regler. Det är lite nervöst eftersom jag inte har sprungit distansen tidigare, men jag får hushålla lite med krafterna och jag har sprungit 400 meter slätt och det är samma avstånd som vanligt mellan häckarna så det är ganska likt.

Kalle Wållgren har ingen koll på de finska konkurrenterna utan fokuserar helt på sitt eget lopp.

– Jag ska bara försöka prestera så bra jag kan.