Många valde att rösta

Kommunen

Söndagens val lockade väldigt många kommuninvånare till valurnorna. Det preliminära resultatet visa att de borgerliga får ökat stöd medan de rödgröna har tappat i förtroende.

Enligt det preliminära valresultatet var valdeltagandet högt. 88,5 procent av kommuninvånarna valde att gå till valurnorna. Det var flera distrikt som hade över 90 procentigt valdeltagande. Högst andel väljare finns i Ljungbacken/Stamsjön, här valde 95,6 procent av invånarna att delta i valet.

Störst

Enligt det preliminära valresultatet är Moderaterna det största partiet i kommunen med en dryg fjärdedel av rösterna, 26,9 procent. Det innebär 14 av de totalt 51 mandaten i kommunfullmäktige, förra mandatperioden hade partiet 13 mandat.

Alliansen, med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna, har totalt 27 av de 51 mandaten i kommunfullmäktige.

Största vinnaren i kommunvalet i Lerum jämfört med föregående val är Sverigedemokraterna, som gick från  8,5 till 13,1 procent av rösterna. Partiet går därmed från fem till sju mandat i kommunfullmäktige. Det är dock, enligt tidigare uppgift, inget av de andra partierna som vill samregera med partiet.

Förlorare

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet förlorar mandat i kommunfullmäktige, och har nu 11 respektive 3 mandat mot förra valets 13 och 6 mandat. Vänsterpartiet får ökad andel av rösterna, från 5,5 till 6,2 procent, vilket dock resulterar i lika många mandat – tre. De rödgröna har 17 mandat i kommunfullmäktige.

FI kom inte in i kommunfullmäktige.

Förra mandatperioden regerade Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, nu återstår det att se vilken konstellation det blir som kommer att styra kommunen. Mycket talar för att det blir ett allianslett styre.