Är Lerum verkligen otryggt?

Debatt

Nu har vi i oräkneliga insändare adresserade Sverige­demokraterna fått läsa att Lerum har blivit en otrygg plats. Vi har också fått påtalat för oss i direktreklam, annonser och valaffischer av Moderaterna att situationen är så allvarlig, att vi nu måste övervakas av kameror och fler poliser.

Låt oss få lite perspektiv på det här. Jag är född och uppvuxen i Lerum och Floda under 70-, 80- och 90-talen. Lämnade kommunen för Göteborg -97 och flyttade tillbaka och fick familj 2005.

Under mina ungdomsår var Floda centrum en plats för fylla, skadegörelse, streetracing, slagsmål och inbrott. Bilar knuffades ner i gångtunneln, cyklar kastades in i Pressbyrån, droger såldes öppet. Det kördes moped i Alléskolans korridorer, lärare trakasserades och butiker rånades. Alla vi som växte upp i den här tiden har historier som berättar om den otrygghet som fanns i Floda, Gråbo och Lerum.

För oss som flyttat tillbaka har Lerum förändrats. I grunden. För oss är Lerum en ort där man kan röra sig fritt. Där man vågar låta sina 12-åringar vandra i våra centrum utan risk för trakasserier.
För oss är det oerhört svårt att känna igen sig i den situation som SD och M, nu målar upp. Det påminner till vissa delar om den strategi som levereras av Putins trollfabriker, med sin svartmålning av Sverige.
Om den här otrygghetshetsen leder till ökade bevakning av oss Lerumsbor skulle åtminstone inte jag känna mig tryggare. Tvärtom.
Trygg kommunbo.
Än så länge.