Ett hem fyllt av kreativitet

Floda

Familjen Kollberg i Floda har ett hem som är fyllt av värme och kreativitet. Loppisfynd från olika eror, gröna växter, annorlunda egna lösningar och funktionalism blandas på ett eklektiskt, intressant och vackert sätt.

Familjen Kollberg består av mamma Marie, pappa Peter, de fyra barnen och två katter.

– Det blir lite rörigt ibland med fyra barn och alla deras kläder och saker, men det är så det är, säger Marie med ett skratt när hon välkomnar in i villan i Floda.

Redan i hallen syns det stora intresset för begagnade saker. Tyngdpunkten ligger på 1950- och 1960-tal, men även andra eror finns representerade. Här finns bland annat en hallmöbel i teak och en gammal köpmansskänk. Familjen har också tagit lådor från en gammal skänk och byggt in dem i hallväggen. Resterande del av skänken finns i köket, och ovanpå lådorna i köket har Peter lagt en bänkskiva som han har gjutit av betong.

Vackra saker

I köket är det också mycket keramik och porslin. Förkärleken till kaffekoppar är uppenbar. De staplade kopparna är inte bara bruksföremål utan också utsmyckning.

I både kök och vardagsrum är det mängder av loppisfynd på hyllor och i skåp.

– Det mesta här hemma är begagnat, säger Marie med ett leende.

Varför?

– För att jag tycker jättemycket om vackra gamla saker. Jag vill hitta saker som passar ihop så att det blir fint hemma. Det känns också bra att handla kvalitet, det här är saker som har hållit länge. Sedan är jag lärare i hem- och konsumentkunskap och jag pratar alltid med eleverna om att de ska vara miljövänliga och inte hela tiden köpa nytt och slänga.

Familjen handlar sakerna på loppisar, blocket och i olika facebookgrupper men även hos antikhandlare. De brukar åka på loppisarna tillsammans.

– Jag vill överföra intresset på barnen. Vi brukar köpa begagnade leksaker till dem, som till exempel de här pärlorna som Nils sitter och pärlar med, dem köpte vi på Ria, säger Marie.

Fyndade favoriter

Favoritfynd är kaffekoppar och en nagel-ljusstake från 60-talet, som hon köpte för tio kronor delen. En del i tjusningen är att fynda saker som är värda betydligt mer för en billig peng.

Dyrgriparna bland kopparna är nog kaffe- och tekopparna i modell Zebra från Gefle, modell av Arthur Percy och mönster av Eugen Trost. De inhandlades för 500 kronor styck.

I vardagsrummet finns kakelugn, matsalsgrupp, soffa och schäslong. Hyllor och skåp är fyllda med loppisfynd. Och bänkar och fönsterbrädor är fyllda med krukväxter, oftast i loppisfyndade krukor. Marie tar sticklingar och återvinner även växter på så sätt, men hon har också hittat en del växter begagnat, till exempel en stor porslinsblomma och några kaktusar.

Huset har gemensamhetsrum på entréplan och sovrum och ett spelrum på övervåningen. Även dessa är kreativt inredda, med bland annat sittgungor i spelrummet och delar av en gammal redahylla till förvaring av leksaker.

Nytt projekt

Familjen är på gång med ett nytt projekt. De ska bygga en veranda, som ska vara varmbonad och ritad av en arkitekt.

– Det kommer betyda mycket att få extra utrymme. Vi är så många i vår familj att vi inte kan ha hit många gäster, en familj till så är det fullt. Det kommer att bli väldigt bra med det extra utrymmet i anslutning till vardagsrummet, konstaterar Marie.

Genom sitt instagramkonto uttrycksform har hon blivit ett internetfenomen med mängder av delningar och följare. Hon brukar lägga ut bilder på senaste loppisfyndet varje onsdag. Läsarna lägger också till sina fynd, och genom detta både får och ger hon inspiration. Att återanvändning är ett utbrett tycke är tydligt, Marie har idag 12 900 följare.