Arkivbild från 13 juni 2018

Fängelsestraff efter anlagd brand

Lerum

En 22-årig man döms till ett års fängelse för att ha anlagt en brand i ett solarium på Bagges Torg i Lerum.

22-åringen, som bor i kommunen, dömdes för ringa narkotikabrott och allmänfarlig vårdslöshet. Han ska förutom fängelsestraffet betala 14 982 kronor i skadestånd till en kvinna som driver ett företag i anslutning till solariet.

Det var vid 18.30 den 13 juni som branden startade i det obemannade solariet. Lokalen blev utbränd och rök spred sig även till andra delar av huset. Det fanns, enligt räddningstjänsten, risk för att branden skulle sprida sig till flera bostäder samt till intilliggande företag.

Det var flera privatpersoner agerade när det stod klart vad som hade hänt.

En man sprang till brandplatsen när han såg röken och när han fick reda på att det fanns lägenheter i samma hus ringde han på porttelefonen för att informera lägenhetsinnehavarna som var hemma. Han märkte också att det var en person som befann sig vid brandplatsen som betedde sig underligt och tog en bild på denne, och det visade sig senare att det var den skyldiga.

Och den skyldiga kunde gripas strax efter att branden hade utbrytit genom ett så kallat envarsgripande. Det var en man som hörde talas om att personen som hade anlagt branden var på tågstationen som sprang dit för hitta honom och sedan överlämna honom till polis.

Åklagaren åtalade inledningsvis 22-åringen för grov mordbrand men ändrade under huvudförhandlingen åtalet till att också i andra hand omfatta allmänfarlig vårdslöshet, vilket domstolen dömde honom för.

Den aktuella dagen var 22-åringen påtagligt påverkad av narkotika och han har själv förklarat att han var inne på solariet och rökte en joint, som han sedan fimpade och därefter slängde i papperskorgen. Han säger att han inte startade branden med mening. Han har dålig minnesbild på grund av att han var så påverkad av narkotika och lugnande medel.

Enligt Alingsås tingsrätt finns det inget i utredningen som talar för att branden uppkommit av olycka eller materialfel, slutsatsen är att den har anlagts av en människa med eller utan uppsåt.

Det är utrett att 22-åringen befann sig i lokalen omedelbart innan det började brinna. Och han befann sig också i just det rum som det började brinna i. Enligt utredningen finns det dock inget som talar för att 22-åringen försökt tända på material eller hade med sig material, förutom tändaren, som gjorde att branden kunde starta. Dessutom finns det inga uppgifter om att han planerat eller haft motiv för att bränna ner solariet. Åklagaren lyckades heller inte motbevisa 22-åringens berättelse om vad som hade hänt. Med anledning av detta ogillas åtalet för mordbrand. Däremot finner tingsrätten det bevisat att 22-åringen av oaktsamhet vållat branden.

Brottet är bedömt som grovt eftersom det fanns bostäder i närheten och det är ett tättbebyggt område där många människor vistas. Det är också så att betydande värde har gått till spillo och reparationskostnaderna är dyra. Det fanns även spridningsrisk. Enligt räddningstjänstens utlåtande hade det inneburit stor fara för människors liv om branden inte hade upptäckts och släckts i tid.

22-åringen förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes senast i juli 2018 för rån, skyddande av brottsling, brott mot lagen om förbud beträffande knivar och farliga föremål, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott till fängelse i ett år och fyra månader.