Samarbetet med en distributör har fått Idus förlag att växa. Nu ser vd:n Ulrika Slottner fram emot bokmässan i Göteborg. Foto: Daniel Elfvelin

Förlag som går sin egen väg

Nöje

En prognos på nästan dubbelt så många utgivna böcker 2018 och större monter med fler författare på den stundande bokmässan i Göteborg. Idus förlag växer så att det knakar, men målet är att behålla en familjär känsla.

En liten modell av kartong och papper visar hur Idus förlags monter ska se ut på bokmässan, som pågår under nästa veckoslut. Men det är också det enda synliga tecknet på att årets stora höjdpunkt väntar runt hörnet. Skillnaden är stor jämfört med tidigare år då travar med bokhögar fyllt förlagets kontor i Lerum.

Anledningen är ett avgörande beslut som företagets vd Ulrika Slottner fattade i slutet på förra året. Utmaningen att trolla fram plats och arbetsbördan att ta hand om alla inkommande böcker hade länge varit stor när pallar med 20 000 böcker plötsligt stod på garageuppfarten inför julhandeln.

Det var droppen som fick henne att börja samarbeta med en distributör i Falun.

– Vi kan fortfarande få hjärtklappning när vi hör ”pip pip pip” från sopbilen och tänker på lastbilarna som kom hit, säger hon.

Steget att anlita en distributör har dels frigjort plats som gjort att Ulrika Slottner har kunnat anställa ytterligare en grafiker, dels har det bäddat för möjligheten att ge ut betydligt fler böcker. Tillsammans räknar hon med att hennes två förlag, Idus och Visto, nästan kommer att fördubbla antalet titlar i år jämfört med 2017.

– På hela förra året kom vi ut med 34 böcker via Visto och i år är vi uppe i 43. Idus kom ut med 77 böcker förra året och till och med augusti i år gav vi ut 78 böcker och då kommer det mycket till julhandeln, säger Ulrika Slottner.

På bokmässan kommer man för första gången att ha över 100 författare och illustratörer på plats och montern blir rymligare och flyttar till den större b-hallen.

– Vi hoppas att det blir fler besökare än förra året och framför allt är det roligt att träffa alla våra författare, det är det absolut viktigaste, säger Ulrika Slottner.

Bland personerna som finns möjlighet att träffa hos förlaget finns Sune-författaren Anders Jacobsson och duon Jeanette Bergenstav/Nina Roegner som skrivit en bok om hundtricks. Jeanette tar dessutom med sig sina framgångsrika agilityhundar Gizmo och Kipper. För monterns mest udda inslag står romanförfattaren Rose Tillberg Mattsson.

– Vi brukar alltid fråga om det finns någon som kan bidra med något speciellt och det visade sig att hon kan buktala, så hon kommer dit med sina docka.

Idus förlag har som nisch att ge ut personliga skildringar om tuffa ämnen och en bok som i år berört många av medarbetarna till tårar är Värdet av en kram, som handlar om sjuårige William Fyhr som kämpar mot leukemi. Han har skrivit den självbiografiska boken tillsammans med sin mamma Sandra, som kommer till mässan.

– Hans vishetsord borde alla läsa och han är ett föredöme för andra.

Att känna mycket för både författarna och böckerna är nyckeln för Ulrika Slottner, som efter att ha skrivit en egen bok 2010 mer eller mindre kastade sig in i branschen genom att starta eget förlag året efter. Strategin har varit att inte följa i de etablerade förlagens spår utan att bryta mot traditioner.

– Jag får ofta höra att ”så där kan man väl inte göra?” och jag kämpar fortfarande med självförtroendet, men jag brukar tänka att ”det kan jag väl visst, jag bestämmer själv”. Vi har hittat vårt sätt att jobba.
– Till exempel är det personliga brevet lika viktigt som manus eftersom vi vill ha en nära relation till våra författare.

Därmed vill Ulrika Slottner heller inte att förlaget växer sig för stort.

– Jag känner alltid att det är lagom. Nu får det inte plats fler här, jag har mer än 400 författare på lönelistan och jag vill lära känna alla människor.