• Spännande. Programledaren Anne Lundberg tittade på Cathrine Skoglunds, i svart täckjacka, foto på Marilyn Monroe och smycken.
  • Cathrine Skoglund med sina fina saker. I bakgrunden sker en tv-intervju med Anne Lundberg.
  • Kändis. Malin Svanberg fick chansen att träffa favoritexperten Rickard Thunér, Malins sambo Peter Myllys förevigare mötet.
  • Intresserad. Experten Bo Knutsson tittade på en tavla som Håkan och Marianne Johansson hade tagit med sig.
  • Först. Thomas Olofsson var först på plats, han kom klockan 6.40 på morgonen. Det dröjde till 7-tiden innan nästa person anlände.

Fullt av förväntan med Antikrundan

Nääs

Luften var full av förväntan när Antikrundan kom till Nääs. I den långa kön fanns mängder av hugade som hade kommit för antingen upplevelsen eller för att få sina fina antikviteter värderade.

Det var en härlig stämning på Nääs under inspelningsdagen förra torsdagen. Folk utbytte historier kring saker och upplevelser.

Kön med förhoppningsfulla besökare ringlade långt ut på fälten, och allra först stod Thomas Olofsson. Han hade med sig en kinesisk skål, två tavlor och askar med tennstickor.

– Vi vet inte var tavlorna kommer ifrån men skålen och tennstickorna kommer från svärmor. Hon fick dem av några hon städade hos, säger han.

Marilyn

Cathrine Skoglund hade en plats längre bak i kön, och hon hade tagit med sig vad hon misstänkte var ett originalfoto på Marilyn Monroe och smycken. Programledaren Anne Lundberg kom förbi hennes sällskap innan sändningen satte igång.

– Roligt. Hon var mest intresserad av smyckena, och sa att hon kommer tillbaka. Det vore kul att få veta värdet på sakerna, säger Cathrine med ett leende.

Experterna tittar på några av sakerna som finns i kön innan inspelning, och en av dem är Bo Knutsson, som har varit antikexpert i programmet sedan 1989.

– Det är ungefär 500 personer i kön, det är bra, summerar han.

Vad hoppas du på att få värdera här?

– Man hoppas alltid på överraskningar, och det vet man att det finns i kassarna, svarar han och pekar med glitter i ögonen mot kön och fortsätter:

– Det är spännande att få titta vad de har med sig.

Önskade

Antikexperten förklarar att han gärna skulle vilja att någon kom med något från Göteborgs glasbruk, som var igång mellan 1770 och 1800, och som är kända för sitt blåa glas.

– Sedan skulle jag gärna vilja se 1700-talsfajanser från Rörstrand eller Marieberg. Och så hade det varit roligt med Alingsåssilver. Företaget var aktivt från 1700-talet till 1800-talets slut och hade många duktiga mästare, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas också att få se något med anknytning till Nääs slott, det är alltid spännande att få titta på något som kommer från inspelningsplatsen. Det har sålts saker från slottet genom årens gång och det finns dessutom målningar härifrån av skickliga konstnärer.

Tavla

Han får syn på ett par i kön och säger:

– Det var en spännande ram vad är det ni har med er?

Paret, Håkan och Marianne Johansson, visar sin tavla, som de har fått av Håkans faster som i sin tur fick den av en patient på ett äldreboende i USA som hon arbetade på.

– Mmmmhm, säger Bo Knutsson, den tittar vi närmare på senare.

Inspelningen från Nääs kommer att resultera i två tv-program som sänds i början av 2019 i SVT1.