Hovrätten skärper fängelsestraffet

Kommunen

Hovrätten skärper straffet för en 24-årig kommunbo. Han ska nu avtjäna tre månader i fängelse för att ha rånat en person.

En 24-årig man från kommunen dömdes i Alingsås tingsrätt till två månaders fängelse för flera brott, däribland vapenbrott och övergrepp i rättssak. Åklagaren hade även åtalat honom för rån, men på denna punkt frikände tingsrätten.

Betala skadestånd

Målet överklagades. Och nu har hovrätten skärpt domen så att 24-åringen även fälls för rånet, straffet är satt till tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Han ska också genomgå den behandling och de drogtester som frivården finner lämpliga och betala 10 399 kronor i skadestånd till den person han utsatte för rånet.

Brottshandlingen är sådan att 24-åringen har fått en yngre man att ta ut 100 kronor i en bankomat, och sedan har han stulit pengarna tillsammans med plånbok, två mobiltelefoner och en kniv. Därefter har han med hot om våld försökt få den yngre mannen att inte polisanmäla honom.

Har sökt hjälp

Enligt utredningen försöker 24-åringen skapa en bättre tillvaro, detta visas bland annat genom att han har sökt hjälp. Han försöker också bli fri från sitt narkotikamissbruk. Detta spelar in i straffsättningen, som annars kunde ha blivit ett längre fängelsestraff.