67 båtar seglade på Aspen i förrförra helgens insjöcup. I lag-SM tävlar fler än dubbelt så många båtar. Foto: Lasse Fjelddahl

Lag-SM på Aspen

Segling

SEGLING: I helgen kommer det att krylla av segelbåtar på Aspen då Lerums Segelsällskap är värd för lag-SM i optimist.
Arrangörerna hoppas på en rolig tävling, och lite klirr i kassan.

Det är ett 30-tal lag med sammanlagt 140-150 båtar som ska gästa Less. Det är många år sedan som klubben arrangerade en så stor tävling.

– Vi hade lag-SM för 10-15 år sedan. Nu fick vi väl det lite för att det gått bra på seglingarna för oss, så optimistjolleförbundet gav oss chansen att även visa framfötterna som arrangörer, säger projektledaren Hans Hörfelt.

Han tycker att det är ett väldigt roligt mästerskap som till skillnad från individuella tävlingar inte i lika hög grad handlar om kappsegling utan har en mer avslappnad atmosfär.

Eftersom tävlingen är så stor är det vanligt att två klubbar arrangerar tillsammans, men Less väljer att rodda allt på egen hand.

– Det är mycket att stå i men vi hoppas att det blir lite bidrag till kassan och det blir ju i så fall mer pengar om vi gör det själva, förklarar Hans Hörfelt.

Men det är en rejäl logistisk prövning med så många gäster och för att hinna med alla race sker tävlingen hela tiden på två banor samtidigt. Det behövs ett 40-tal funktionärer ute på sjön och ytterligare ett antal på land.

– Det är alla som finns i Less och några till. Det är roligt för det kommer tillbaka barn som seglat förr som nu hjälper till som domare och funktionärer och så får vi hjälp från seglargymnasiet och det stärker banden med dem, säger Hans Hörfelt.

Även om det alltså är mycket annat än tävlingen som är i fokus kommer det givetvis lag med sikte på medaljerna. Arrangörsklubben brukar ha med lag högt upp i resultatlistan. Projektledaren förklarar att han själv enbart har fokus på evenemanget och inte vet vad målsättningen är.

– Det vågar jag inte svara på men vi borde komma bland de fyra bästa, det brukar vi göra.

Speaker på tävlingen blir Alexander Abenius, mest känd som Moderaternas kommunalråd i Lerum. Men han har också en lång bakgrund som seglare och har bland annat coachat fram fem guld i lag-SM.

– Efter att jag lagt coachningen på hyllan känns det fint att få kommentera tävlingen. På hemmaplan dessutom i en klubb som på ett personligt plan ligger mig riktigt nära hjärtat. Jag hoppas fler Lerumsbor kommer ner och tittar, säger han.