• Hanna Wijk: Foto: Fredrik Aremyr.
  • Ellinor Falck. Foto: Ulf Söderberg.
  • Alice Söndergaard. Foto: Ulf Söderberg.
  • Ella Reidy. Foto: Daniel Elfvelin

LIS-trio får chansen mot Norge

Fotboll

FOTBOLL: De flesta skoldagar flyter förbi utan att något dramatiskt händer. Torsdagen förra veckan var ett undantag för Hanna Wijk, Alice Söndergaard och Ellinor Falck, som mitt under lektionstid fick beskedet att de tagits ut i flicklandslagets trupp mot Norge.

Fyra spelare från Lerums IS fanns med i den ursprungliga landslagstruppen för F15-landslaget som deltog på ett läger på Bosön i början av augusti.
Nu har 46 spelare bantats ner till 21 som ska spela dubbellandskamp mot Norge, och tre av LIS-representanterna klarade av den hårda gallringen.

– När jag fick meddelandet att jag skulle komma med till landskamperna satt jag på mattelektionen och kollade klockan på telefonen och då såg jag att de mejlet hade kommit. Jag blev överlycklig och kunde inte sluta le och kan säga att det var den bästa mattelektionen i mitt liv, säger Hanna Wijk.

I ett annat klassrum satt både Alice Söndergaard och Ellinor Falck.

– Alice pappa ringde mitt under lektionen och Alice skrek rakt ut i klassrummet, berättar Ellinor.
– De andra blev jättesura för de trodde bara att jag störde, säger Alice.

Men en fotbollsspelare som precis fått reda på att hon ska få göra blågul debut bör kanske vara ursäktad om känslorna svallar över.

– Det var skitkul. Jag har gått omkring och tänkt på det här, säger Alice.

Ellinor smälte sakta men säkert beskedet.

– Jag var i chock, typ, och blev nästan tårögd. Jag är så glad att jag kommit så här långt.

Det är kort tid till landskamperna, men hon ska göra sitt bästa för att förbereda sig.

– Jag ska träna mycket nu, tillslag och uthållighet, framför allt tillslag. Sen kommer jag spela på ett annat sätt. I Lerum är jag libero men i landslaget spelar vi med rak backlinje så jag ska öva på det, säger Ellinor.

I anfallet bildar Alice och Hanna en vass duo i klubblaget. De vet ännu inte om de får spela tillsammans mot Norge.

– Jag hoppas att vi får spela med varandra. Vi vet var vi har varandra och behöver inte ens kolla. Vi vet hur vi ska lägga passningarna och hur den andra löper, vi är bra tillsammans, säger Alice.

Över huvud taget är de glada att ha sällskap av varandra.

– Det är så klart jättestort att en så liten klubb som Lerum fått med så många, säger Alice.

Den 21 och 23 september spelar det svenska 15-årslandslaget sina premiärmatcher mot Norge på Öland.

– Just nu är jag inte nervös utan är bara riktigt taggad på matcherna, men vet att nervositeten kommer öka desto närmare matcherna vi kommer men just nu känns de väldigt bra. Det ska bli riktigt kul att göra debut i den blågula tröjan, säger Hanna Wijk.

Peter Andersson är både ordförande i Lerums dam/u-flicksektion och ledare för F03-orna. Han är både glad och stolt.

– Vad som känns extra roligt är att skillnaden mellan dessa spelare och resten av laget är inte jättestor utan hela laget är väldigt ambitiösa och duktiga. Jag tror också det är detta som gör att vi får tre spelare med till första landskampen. Den träningsmiljö vi har i laget med många duktiga spelare gör varje träning till en utmaning. Våra träningar kan ofta vara tuffare än match. Vi har en bra miljö för spelarna att utvecklas i, säger han.

LIS-spelarna är inte de enda spelarna från Lerum som tillhör ett flicklandslag. I veckoslutet representerade den ett år äldre mittfältaren Ella Reidy det svenska F16-landslaget som också mötte Norge.
Hon spelade nästan hela matchen i fredagens möte som slutade 3–3 och gjorde ett inhopp i söndagens 0–1-förlust.
Sedan debuten när F02:ornas landslag togs ut förra året har hon spelat tio matcher och gjort ett mål.
I klubblagssammanhang bytte hon till den här säsongen från Stenkullen Goik till Göteborgs DFF i division 1, där hon i år gjort 5 mål på 15 matcher.