M är överlägset störst bland unga

Lerum

Moderaterna är det klart mest populära partiet bland kommunens elever. Näst största partiet är Sverigedemokraterna.

När gymnasieeleverna röstar så väljer de flesta Moderaterna. 30,8 procent av de röstande eleverna lade sin röst på partiet. I det totala skolvalet i kommunen, där även högstadieskolorna är medräknade, fick partiet 28,4 procent.

Hur känns det?

– Det är fantastiskt roligt att kommunens unga tror på Moderaterna i Lerums kommun, svarar Alexander Abenius, partiets lokala toppnamn.

Vad beror det på?

– Tre saker. Det första är att vi har ett fantastiskt moderat ungdomsförbund som kontinuerligt informerar om vår politik och vår ideologi.

– Det andra att våra representanter har gjort ett bra och seriöst intryck på de debatter där vi blivit inbjudna.

– Det tredje, och viktigaste, är att jag tror att kommunens unga känner att Moderaterna i Lerums kommun står för en hoppfull politik som både ser de problem och utmaningar som eleverna själva ser och att vi levererar bra svar på hur vi vill lösa dessa.

Sverigedemokraterna blir näst största parti när eleverna i kommunen väljer. Tredje flest röster fick Socialdemokraterna. Miljöpartiet gör ett klart bättre val bland de unga väljarna än bland de äldre.

Det är elever på Alléskolan, Lekstorpsskolan, Ljungviksskolan, Rydsbergsskolan, Röselidsskolan, Torpskolan och Lerums gymnasium som har röstat i skolvalet.

Valdeltagandet var 64 procent på gymnasiet och 75 procent bland samtliga skolor.