• Pussel. Poltikerna fick varsin bokstav, symbol eller siffra som de sedan gemensamt skulle sätta i rätt ordning. Det skulle stå #4av5jobb, eftersom fyra av fem jobb skapas av företag med färre än 50 anställda.
  • Johan Trouvé

Företagandet under luppen

Lerum

Politikerna fick chans att tala om vad de vill göra för att utveckla näringslivet i kommunen på det proffsiga arrangemanget som kommunens företagare hade anordnat i förra veckan.

Lerumsbon Johan Trouvé, vd för Västsvenska handelskammaren, var inledningstalare. Han konstaterar att Lerum kommun hamnar för lågt i rankningar om man ser till kommunens potential.

– Lerum hamnar på plats 141 av Sveriges 290 kommuner i Svenskt näringslivs rankning över företagsklimatet. Det är inte okej, sa han och fortsatte med att konstatera att det inte heller är okej att Lerum hamnar på så dåliga resultat i skolrankningar.

– Lerum är en kommun med väldigt bra förutsättningar, det är nära till storstaden samtidigt som vi har fantastisk natur. Vi borde hamna på bättre placeringar.

Efter honom talade Magnus Kroon, delägare och vd för Solkatten. Han höll med om att förutsättningarna är goda och förklarade att det är väsentligt att lokalerna är i gott skick. Han lyfte också behovet av fler bostäder och framhöll att småföretagarna bidrar med enorma summor i skatteintäkter och att de ska ses som en tillgång.

Kommunicera

Efter talen var det dags för politikerna att göra sin röst hörd. I panelen satt Frida Olsson, FI, Christian Eberstein, KD, Ronny Johansson, L, Katarina Kuzmanovic, MP, Gunny Kron, C, Renée Norgren Jeryd, S, Alexander Christiansson, SD, och Lena Hansson, V.

Att det är viktigt med en bra samverkan mellan företagarna och politiker och tjänstemän framhöll samtliga.

– Kommunikation betyder så mycket för att leda kommunen framåt, sa Renée Norgren Jeryd, S.

– Idag har vi inte tillräckligt bra kommunikation, det kan bli avsevärt bättre, tillade oppositionsrådet Alexander Abenius, M.

Moderatorn Jessica Barck var skicklig och påläst, hon lät inte politikerna sväva ut för långt i sina svar utan fick dem i möjligaste mån att vara koncisa. Efter att politikerna hade fört fram sin allmänna talan om hur viktigt näringslivet är fick publiken ställa frågor.

Styrd

En kvinna från Vattenpalatset undrade vad som kommer att hända där.

– Vi tänker att det behövs mer än en simhall men vad som händer med Vattenpalatset vet vi inte i nuläget, tjänstemännen utreder det, svarar Renée Norgren Jeryd.

– Har vi en tjänstemannastyrd eller politikerstyd kommun? undrade Peter Wållberg.

– Politikerstyrd, slog Renée Norgren Jeryd, S, fast.

– Jag kan inte säga att det hela tiden är politikerna som styr, tillade Alexander Abenius, M.

Qlaez Wennberg läste en fråga från en person som själv inte hade möjlighet att närvara:

– Vad ska kommunen agera för att lösa infrastrukturproblemet som har uppstått i Stenkullen. Vägarna är inte anpassade för så mycket trafik som det har blivit den senaste tiden.

– Jag håller med om att det är jättetråkigt att det har blivit som det har blivit, men kan inte svara på varför, sa Ronny Johansson, L.

På mötet presenterades en ny rapport om näringslivet, se artikel intill.

Bakom arrangemanget stod Företagarna Lerum, Nyföretagarcentrum Lerum, Qreativa – nätverk för kvinnligt företagande, Företagsföreningen i Lerums kommun, Floda företagarförening, Lerums centrumförening, Tollereds byalag och Gråbo företagarförening.