• Maya Rehberg välkomnas till mål av kranskallen Oskar Skoglund. Hon vann före tvåan Lena Trillelv och trean Petra Klevmar-Vånder. Foto: Daniel Elfvelin
  • Patrik Lindegårdh vann före tvåan Thomas Abrahamsson och trean Andreas Magnusson. Foto: Daniel Elfvelin
  • Förkylde hemmahoppet Medhane Tumzghi, vinnare 2017, slutade fyra. Foto: Daniel Elfvelin
  • Eric Chen, till höger, vann väggentävlingen, först upp för backen till Klevsjöloft. Lena Trillelv vann damernas tävling. Foto: Daniel Elfvelin

OS-löpare vinnare i Sjövik

Sport

LÖPNING: Efter drygt halva loppet såg det ut som att herrklassen skulle kunna sluta med en rafflande duell, men kraften tröt för förkylde fjolårsvinnaren Medhane Tumzghi och Patrik Lindegårdh sprang i ensamt majestät mot segern. I damklassen vann tyska OS-löparen Maya Rehberg, som mest av allt försökte att inte snubbla i terrängen.

Inte någon gång under Risveden Terrängs åttaåriga historia har man haft en så meriterad löpare som Maya Rehberg i startlistan. Hon berättar att hon brukar semestra i trakterna tillsammans med familjen och när hon i år bestämde sig för att kombinera semestern med ett lopp hittade hon Risveden Terräng.

Med bland annat meriter från i OS i Rio 2016 i bagaget tycktes segern given, men Maya tog inte ut något i förväg. Inte mycket var sig likt jämfört med hennes ordinarie distans, 3 000 meter hinder, och det dröjde cirka sju kilometer innan hon lyckades skaka av sig tvåan Lena Trillelv.

– Det här var mitt första terränglopp. Det var mycket längre än jag är van vid och det var en stor skillnad gentemot att springa på bana. Det var ovant att springa i skogen och allra mest koncentrerade jag mig på att se var jag satte fötterna och hoppades att jag inte skulle ramla, säger hon.

Säsongen blev inte riktigt vad Maya Rehberg tänkt sig då hon blev utan plats i EM- laget i somras, men det blev i alla fall en seger i Sjövik.

– Det känns väldigt bra.

I herrklassen var det uppladdat för en kamp mellan den trefaldige vinnaren Olle Dahlberg och hemmahoppet Medhane Tumzghi. Men när den förstnämnde löparen kastade in handduken med kort varsel blev det istället en fajt mellan Medhane och Patrik Lindegårdh. Duellen varade dock inte ända in i mål. Efter drygt en mil ökade Patrik tempot och avgjorde loppet.

– Första gången jag sprang här var 2011, precis i början av min löparkarriär och det gick inte superbra. För två år sedan blev jag trea och nu gick det ännu bättre, konstaterar han.

Löparen från Tolered har ett intensivt tävlingsschema och bara i år har han stått högst upp på pallen fem gånger, men vid sidan om segern i Göteborgsvarvets terränglopp värderar han vinsten i Risveden terräng som en av de främsta meriterna.

– Detta är en av mina största segrar med tanke på motståndet och att det är ett stort lopp. Det var roligt att vara här, soligt och kul med lite gegga också, säger han.

Kommer du tillbaka och försöker försvara titeln?

– Jag kanske kör ultraloppet nästa år, då fyller jag 40 och blir officiellt gubbe och man tappar lite snabbhet med åldern.

Om vinnaren såg ganska pigg ut efter målgången var det en påtagligt mer slutkörd Medhane Tumzghi som stod framåtlutad med händerna på knäna och spottade slem. Han gav allt han hade men med en strejkande kropp tappade han till sist till en fjärde plats.

– Förkylningen gjorde det svårt att andas, säger han och tar sig för bröstet.

Det givna målet för sjöviksbon, som tävlar för Lerum Friidrott, var att ta sin andra raka seger.

– Det här loppet är viktigt för mig och jag är besviken nu, säger han.