Pia Sundhage. Foto: Andreas Sandström, Bildbyrån

Pia Sundhage: ”Det är makalöst”

Fotboll

FOTBOLL: Efter framfarten i stora turneringar var det inte någon superskräll att Lerums IS skulle bli representerat i F03-landslaget. Men att man skulle få med tre spelare är imponerande, eller som förbundskaptenen Pia Sundhage uttrycker det:
– Det är makalöst, jag vet inte om något liknande hänt innan.

Med Gothia Cup-medaljer, SM-guld i futsal och en lång rad andra framgångar de senaste åren har Lerums IS F03:or etablerat sig som ett av åldersklassens absoluta topplag i Sverige. Den förhållandevis lilla klubben har utmanat och slagit lag med akademier och nu har man alltså fått med tre spelare i det färska F15-landslaget. Fler än någon annan klubb där Hammarby och Husqvarna skuggar med två var.

Förbundskaptenen Pia Sundhage är djupt imponerad av att LIS lyckats vaska fram så många talanger.

– Det är tre som är med nu och det var ju en spelare till som var med i första truppen (målvakten Clara Andersson), säger hon.

Den svenska fotbollslegendaren gästade förrförra veckan Lerum för att titta på en match i division 4, som LIS toppar med sina unga F03:or. Efter 90 minuters spel och samtal med tränarna har hon analysen klar för sig.

– Jag tror att de är så bra för att de är mer vältränade om man jämför med andra 15-åringar och så har de bra, och många, ledare. I klubben ska de vara otroligt stolta över laget, säger Pia Sundhage, som såg det som en bonus att få tillbringa en fredagskväll på Rydsbergsplan.

Det var lite av en tillfällighet som hon hamnade i Lerum tillsammans med Blåvitts tränare Poya Asbaghi.

– Att få ge tillbaka till spelare som blev glada av att jag och Poya var där, det känns gott i hjärtat.

Den huvudsakliga orsaken till besöket var givetvis att få sig en extra titt på sina tre flicklandslagsspelare – Hanna Wijk,
Alice Söndergaard och Ellinor Falck.

Hos Alice imponeras hon främst av hennes djupledslöpningar och kraftfulla tillslag på bollen.

– Hon har bra hörnor som vi kommer att ha nytta av.

Pia Sundhage ser även tekniska kvaliteter men är nu nyfiken på hur väl Alice lyckas med bollbehandlingen mot Norge, där tempot kommer att bli högre än hon är van vid.

I Alice anfallskollega Hanna Wijk ser Pia Sundhage en annan spelartyp.

– Hon springer mycket och för att vara 15 år så har hon en bra fysik. Hon är, som man brukar säga, bra på båda sidor av bollen. Det är en forward som nog är jobbig att spela mot och hon jobbar hårt i försvarsspelet.

För Ellinor Falck väntar en stor utmaning när hon ska gå från klubblagspositionen som libero till att spela mittback i en rak fyrbackslinje.

– Hon kommer att bli pressad på ett annat sätt när hon har bollen, men av det jag har sett hittills har hon klarat det bra. Det är därför hon är uttagen.

För Ellinor blir det viktigt att hon läser spelet bra och gör rätt val på planen, och här tror Pia Sundhage att erfarenheterna från innebandyn i FBC Lerum kan vara till hjälp.

– Vad jag har förstått så spelar Falck mycket innebandy också och det tror jag kan ge en hel del speluppfattning på köpet.

Pia Sundhage är också nyfiken på hur Ellinor kommer att lösa uppgiften med fler tacklingssituationer när hon tar ett kliv fram från sin liberoposition, men lyfter samtidigt fram hennes närkampsspel.

– När hon går in i närkamper trycker hon till, hon använder överkroppen och det finns både en tro på att vinna närkamperna och en god fysik. Det är bra.

Matcherna mot Norge blir alltså premiären för F03-landslaget. Förbundskaptenen påpekar att LIS-trion och resten av den nuvarande truppen kommer att utmanas både av andra F03-spelare och enstaka 04:or framöver. De som behåller sin plats får chansen att uppleva något som få svenska årskullar får vara med om, ett EM för U17 på hemmaplan 2020.

– Det här är början på en fantastisk resa.