• Katarina Kuzmanovic, MP. Foto: Daniel Elfvelin
  • Renée Norgren Jeryd, S. Foto: Carina Svensson.

S och MP valets förlorare

Nyheter

KOMMUNEN: Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet går tillbaka flera procent i valet och den kommande mandatperioden hamnar de med all säkerhet i opposition.
– Jag är lite chockad, säger Katarina Kuzmanovic, ordförande för MP i Lerum.

Socialdemokraterna backade från 25,6 procent 2014 till 21,9 procent i söndagens val och om inte förtids- eller utlandsrösterna förändrar situationen tappar man 2 av sina 13 mandat i kommunfullmäktige.
Partiets toppnamn Renée Norgren Jeryd vill dock inte svara på frågan om varför S fick färre röster det här valet utan konstaterar bara att valkampen är över efter en intensiv valrörelse och att det dröjer ytterligare några dagar innan det slutliga resultatet kommer.

För MP är raset ännu större och fallet blev ännu tyngre än på riksnivå. MP i Lerum tappar från 11,3 procent till 5,6 procent enligt de preliminära siffrorna. Därmed tappar man också hälften av sina sex mandat i kommunfullmäktige.

I måndags morse svarade en bedrövad Katarina Kuzmanovic på frågor om valresultatet.

– Det var en tråkig natt, säger hon.

Likt många politiska kommentatorer och andra experter trodde hon att MP både i riksdagen och lokalt skulle få en skjuts framåt efter sommarens torka då miljön och global uppvärmning hamnat i fokus. Varför resultatet blev som det blev har hon ingen teori om i nuläget.

– Nej, faktiskt inte. Det kom lite som en chock, men vi får utvärdera det här.

Det enda Katarina Kuzmanovic konstaterar är att flera andra partier lyckats bättre med at mobilisera väljare.

– Lerumsborna vill uppenbarligen ha det så här och de andra partierna gjorde uppenbarligen rätt utifrån vad folk vill ha, säger hon.

Det var en stor skräll när koalitionen Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna proklamerade att de skulle bilda en styrande koalition efter valet 2014. Skulle den kommande tidens förhandlingar landa i något annat än att en återupptagen Allians tar över makten vore skrällen ännu större. Detta då samtliga partier i det borgerliga blocket har flaggat för att man helst ser ett nytt samarbete och nu fått tillräckligt med röster för att styra genom en majoritet.
Renée Norgren Jeryd vill dock inte erkänna sig besegrad än.

– Det är inte tid för att spekulera eller låsa fast oss i positioner. Det är tid för analys, eftertanke och samtal. Kommuninvånarna förtjänar lugna förhandlingar.

Katarina Kuzmanovic ser det dock som osannolikt att MP skulle lyckas hänga kvar vid makten.

– Nej, det tror jag inte. De (de borgerliga partierna) har tillräckligt med mandat för att styra så vi hamnar nog i opposition och det är bara att jobba på.

Hur kommer ni att agera nu?
– Det vet jag inte, det är för tidigt att säga. Vi har inte ens samlat oss efter resultatet men det får vi diskutera internt.

Daniel Elfvelin
Carina Svensson