Spännande kulturhöst väntar

LERUM

Ett brett höstprogram väntar den kulturintresserade. Bland mycket annat kommer Flodabördiga Åsa Fång tillbaka tillsammans med Christopher Wollter i föreställningen Brel möter Piaf, men redan på torsdag kommer Masthuggsteatern till Dergården.

Något som den nya kultursamordnaren Sofie Pheiffer Rittfeldt gärna lyfter fram är just teaterföreställningar, varav den första är redan nästa torsdag. På besök till Dergårdsteatern kommer Masthuggsteatern som bjuder på komedi om lögner och bluffar.
– De har under många år spelat teater om lögnen och vänder sig hela tiden mot olika åldersgrupper. Nu är det en föreställning för vuxna. De är jätteduktiga och jag rekommenderar dem verkligen, säger hon.
– Det känns jätteroligt att Masthuggsteatern gästspelar här i Lerum. Föreställningen, och även publiken, kommer befinna sig uppe på scenen. Vi bygger upp tillfälliga publikplatser så att publiken kan komma riktigt nära skådespelarna.

Den nya kultursamordnaren passar också på att slå ett slag för Riksteatern, som har en mängd fina föreställningar att erbjuda för sina medlemmar.
– Om någon vill starta upp en lokalavdelning öppnar sig en helt ny dörr i teatervärlden.
– Det hade varit väldigt roligt om någon vill ta tag i detta och jag stöttar gärna.

Sofie Pheiffer Rittfeldt har haft tjänsten som kultursamordnare i Lerums kommun på heltid sedan den 1 juni, men har haft det som yrke de senaste 20 åren. Hon är utbildad konstvetare och har bland annat jobbat på Öckerö och nu senast i Ale kommun.
– Jag bor i Gunnilse och är ofta i Lerums kommun, så när jag såg jobbannonsen blev jag nyfiken. Att vara kultursamordnare är ett brett jobb som passar mig utmärkt då jag har ett stort kulturintresse och tycker väldigt mycket om konst i alla de former.

Hon säger att hon är imponerad över hur stort engagemang som finns i kommunen och tycker att bredden är viktig.
– På gång inom en snar framtid är att vi ska köpa in stora konstverk till bland annat den nya idrottshallen och till Resecentret.
– Det känns spännande att få köpa in detta och det är riktigt roligt att det händer någonting i den offentliga miljön.
Nu finns den nya kulturkalendern ute, som Sofie varit med och utformat. Hon är väldigt positiv över vad som händer de kommande månaderna och att så många föreningar finns representerade i kalendern.
– Hösten är späckad av roliga grejer, inte minst fina konstutställningar och så har biblioteken en mängd föreläsningar. Jag tycker man kan gå på de olika föreläsningarna även om man inte vet så mycket om talaren. Många av dem som kommer hit är väldigt spännande.

 

  • ANN-CHARLOTTE EDGAR