• Alexander Christiansson. Foto: Ann-Charlotte Edgar

Tre politiker kan ta plats i riksdagen

Kommunen

Mycket talar för att det är tre kandidater från Lerums kommun som tar plats i Sveriges riksdag nästa mandatperiod. De är Sverigedemokraternas Aron Emilsson och Alexander Christansson och Liberalernas Helena Gellerman.

Huruvida det blir Alexander Christiansson eller någon annan person som leder partiet i Lerum tar SD beslut om nästa vecka. Om ingenting drastiskt händer blir han invald i riksdagen.

– Det känns jättespännande. Att få vara med i en demokratis högsta beslutande organ är det finaste man kan göra, som jag ser det, säger han.

Alexander Christiansson har dock inte gett upp hoppet om att parallellt kunna sitta kvar som gruppledare i Lerum och han vill fortsätta att delta i den kommunala politiken. I så fall måste det dock till en schemaändring, då mötena i riksdagen krockar med mötena i kommunfullmäktige.

– Det är väldigt tråkigt att just Lerum har kommunfullmäktige på torsdagar, många andra kommuner har det på måndagar, säger han.

Vill byta mötesdag

På sikt vill han därför få till stånd ett byte av mötesdag, inte minst med tanke på att Lerum nu kan få tre riksdagsledamöter. Förutom han själv sitter partikollegan Aron Emilsson sedan tidigare i riksdagen och är kulturpolitisk talesperson för SD.

Även Liberalernas Helena Gellerman kan få en plats.

Ser det ut som att du får en riksdagsplats?

– Det är en tvåstegsraket. Första steget är klart, vi har säkrat ett mandat för Liberalerna i valkretsen. Nu inväntar vi resultatet från räkningen av personrösterna. Förhoppningsvis är det klart denna vecka och först då vet vi om det blir jag som får riksdagsplatsen.

Hur känns det?

– Det är naturligtvis spännande att invänta slutresultatet. Det skulle vara en stor förändring om jag fick en riksdagsplats.

Är det något du vill säga till väljarna?

– Först vill jag säga att jag är riktigt stolt över att Lerum har ett högt valdeltagande. Nästan 90 procent har röstat, vilket är oerhört bra. Det är många som bytt parti från förra valet enligt analysen på valnatten och därför vill jag tacka alla er som valt att lägga er röst på Liberalerna i Lerum. Alliansen har också samlat gått framåt i valet, vilket förhoppningsvis kan leda till att vi får en ny regering och en bättre politisk agenda.

Daniel Elfvelin

Carina Svensson